Valitse sivu

Tel Aviv on Euroviisujen pitopaikka 2019 keväänä, taustalla vanha kaupunki Jaffa. Kuvan ”kehikossa” turistit ottivat itsestään matkakuvan.

Tel Aviv – ennakkoinfo, aikaisempi blogikirjoitukseni piti hyvin paikkansa  https://www.rantapallo.fi/artsinmatkablogi/2019/01/08/tel-aviv-israel-talvilomani-ennakkoinfoa. Luonnollisesti jotain yllättävääkin tapahtui, siitä seuraavaksi.

Saapuminen Tel Aviviin

Matkustin talvilomallani yksin Norwegian lennolla Tel Aviviin, meno-paluuliput sain todella edullisesti 100 eurolla. Tämän lisäksi tosin piti maksaa 25 euroa matkalaukusta, hinta itse netistä tehtynä ennakkoon. Lentokentällä veloittavat laukusta 80 euroa, varo tätä! Lento saapui aikatulun mukaisesti 4,5 tunnissa lauantai-iltapäivällä Tel Aviviin ja kesä saattoi alkaa, kaupungissa oli n. +20 astetta ja aurinkoista.

Lentokentällä jännitti turvatarkastus koska siitä oli varoitettu kuinka tarkka se on. Olin lentolipun varauksen yhteydessä antanut passitietoni joten minut oli tarkisettu ennakkoon kuten kaikki muutkin ulkomaalaiset. Minulta vain kysyttiin miksi tulen, saavunko ensimmäistä kertaa maahan ja missä asun eli helpolla pääsin tarkastuksesta.

Lauantaina, juutalaisten sapattina ei valitettavasti päässyt kaupunkiin kuin taksilla, taksi maksoi n. 40 euroa ja matkaa keskustaan kertyi 23 km. Toisaalta pääsinpä kerrankin helposti majapaikkaani. AirBnb-huoneeni maksoi 17 euroa eli olisin saanut yhden hotelliyön viikkomajoitushinnallani. Tosin huone oli vaatimaton mutta itselle tärkeimmät asiat eli keskeinen sijainti ja hyvin toimiva netti kuului hintaan. Sain todella olla omissa oloissani koska vuokraemäntääni en edes nähnyt, olimme sopineet ennakkoon netissä käytännöistä (avaimet, ovikoodi).

Käytännön toimet

Kaupungilla etsin ensitöikseni rahanvaihtopisteen. Tel Avivissa sain eurolla 4,11 – 4,18 Israelin uutta sekeliä, Suomessa sain vain 3,75 joten Suomessa kannattaa vaihtaa sekeleitä vain pieni käteisvara.

Toinen välttämätön asia oli polkupyörän vuokraaminen, pyörävuokraus maksoi runsaat 6 euroa/päivä eli tämä oli harvoja edullisia asioita Israelissa. Takuuraha vanhasta pyörästä oli tosin oli 250 euroa mikäli en olisi palauttanut sitä! Kaupungissa on kadulla pyörävuokrauspisteitä joista saa luottokortilla vuokrattua pyörän, itse suosin perinteistä myymälää.

Sähköpyöriä on paljon katukuvassa eikä ihme sillä keskusta on ruuhkainen ja pyörällä pääsee kätevästi. Sähköpyöriä pitää varoa koska kulkevat äänettömästi, tulevat välillä kuin ”puun takaa”.

Tel Avivin hintataso

Kaupungin hintataso oli sama kuin Suomessa ja jopa kalliimpi joissakin tuotteissa. Yleensä etelän rantalomakohteet sopivat hyvin budjettimatkailijalle mutta Tel Aviv on poikkeus. Yhtenä syynä on sekelin vahvistuminen euroon nähden mutta myös palkkataso Israelissa on lähes Suomen tasoa.

Tel Avivissa ruoka maksaa paljon joka paikassa jopa pikaruokapaikoissa. Hintaesimerkkejä: pizzapala ja juoma 7 euroa, kanaleike perunamuusilla + juoma kauppakeskuksessa 13-14 euroa, hampurilaisateria 12 euroa ja iso olut 6 euroa, suositussa paikassa jopa pieni olut 7 euroa.

Suosin isompia ruokakauppoja joissa ainakin maito, makkara ja juusto ovat Suomea kalliimpia, pikkukaupoissa hinnat vieläkin hintavampia. Kävin paikallisten suosimassa kahvila-konditoriossa jonne oli jatkuva jono. Ajattelin että nyt löysin halvan paikan, pieni kahvi ja pikkupulla sieläkin 4 euroa, pakko todeta että juutalainen ei myy mitään halvalla.

Kaupungin keskustassa asuntojen neliöhinnat jopa yli 10 000 euroa! Eli kalliimpaa kuin Helsingissä. Kalliit kiinteisöthinnat tietysti vaikuttavat välillisesti turistipalveluidenkin hintaan.

Turvallisuus kaupungilla

Tel Aviv on todella turvallinen kaupunki, näin minä koin asian lomaviikkoni aikana. Turvallisuudesta pidetään hyvää huolta joka paikassa, asia otetaan vakavasti Israelissa. Isoon kauppakeskukseen mentäessä jokaiselta tarkistetaan laukun sisältö ja tämän lisäksi tulija ”scannataan” metallinpaljastimella.

Rantakadulla poliisiauto partioi säännöllisesti. Rautatieasemalla vartija seisoo aseman ulkopuolella konekiväärin kanssa vartiossa. Asemalle sisälle mentäessä laukku laitetaan samanlaisen läpivalaisulaitteen läpi kuin lentokentällä, lisäksi minulta kysyttiin passia. Näytin kopiota passistani joka riitti virkailijalle. Passin pidin huoneessani koko matkan ajan. Toisaalta tälläinen toiminta voi tuntua suomalaisturistista pelottavalta mutta tällä ennakoidaan väkivallan vaara.

Viranomaisten lisäksi kaupungilla liikkuu mies- ja naissotilaita, osalla on rynnäkkökivääri mukanaan. Älä kuitenkaan kuvaa sotilaita, he eivät varmasti halua tulla kuvatuksi turvallisuussyistä. Israelissa sekä miehillä ja naisilla on kahden vuoden sotilaspalvelusaika.

Lisäksi on muuta turvallisuutta lisääviä tekijöitä. Kaupungissa on paljon valvontakameroita ja olen lukenut että rakettihyökkäysten varalta israelilaisiin koteihin on rakennettu erityisen vahvoja turvahuoneita sekä vaaratilanteiden varalta paikallisille on kerrottu toimintaohjeet.

Katukuvassa nähtyä

Modernissa, kalliissa kaupungissa pisti silmään monet huonosti hoidetut rakennukset. Lämpimässä maassa ei tosin kaikki tarvitse olla niin viimeisen päällä kunnossa kuin kylmässä Pohjolassa.

Kaupungilla pyöräilessäni pidin eniten hienosta ja pitkästä rantabulevardista jota pitkin oli mukava pyöräillä, ei tarvinnut vilkuilla karttaa ja maisemat olivat upeat. Rantabulevardi koostuu monesta eri rannasta. Jokaisella rannalla on oma baari, joillakin jopa kuntosali tai karuselli. Lisäksi rannalla voi pelata beach volleyta tai jalkapalloa ympäri vuoden, surfata tai vain ottaa aurinkoa.

Kahtena päivänä kävin ottamassa aurinkoa kun lämpötila oli +25 astetta. Uinti ei ollut ainakaan lomaviikollani sallittua voimakkaan merenkäynnin vuoksi. Erillinen, verkolla aidattu maa-uimala sijaitsi rannan läheisyydessä. Täällä ei näy epävakaa Lähi-idän tilanne millään tavalla.

Kaupungilla on kadut ja opasteet heprean kielen lisäksi myös englanniksi, muutoinhan suunnistamisesta ei olisi tullut mitään. Ympäri kaupunkia pyöräilessäni näin mm. kaupungintalon, ooppera-/taidekeskuksen ja kaupungin perustajien muistomerkin. Suosittelen katsomaan kartasta nähtävyyksien sijainnit ja pyöräilemään kohteeseen omaan tahtiin.

Vanha kaupunki Jaffa – mielenkiintoisin nähtävyys

Tel Avivin eteläpuolella sijaitseva Jaffan vanhan kaupunki on ”must” kohde jossa kannattaa käydä. Rannan tuntumassa sijatseva vanha, korkea kellotorni on hyvä maamerkki, linnoitusalue sijaitsee aivan kellotornin läheisyydessä.

Hyvin hoidetulla linnoitusalueella on mielenkiintoista ja erilaista nähtävää kuten muutamista oheisista kuvista voi havaita. Alueella on linnoituksen ja Pyhän Pietarin kirkon lisäksi nykyään lukuisia kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja jopa muutamia paikallisten koteja. Lisäksi linnoituksen mäeltä on erinomainen näköala merelle ja Tel Aviviin.

Markkinoilta, kirppareilta ja outletista edullisemmin tavaraa

Kaupungin keskustassa sijaitsee iso markkina-alue josta esimerkiksi kohtuu hintaisia vaatteita, sama takki voi maksaa puolta enemmän kaupungin kivijalkakaupassa kuin markkinoilla. Ostin T-paidan, myyjällä oli kiinteät hinnat, harvinaista markkinoilla.

Kellotornilta lähtevillä kaduilla myydään käytettyä kirpparitavaraa, kaikkea mahdollista on myytävänä kuten huonekaluja, mattoja, ammattikeittökoneita jne. En ostanut mitään, olisi pitänyt tietää mitä haluaa, tarjontaa oli valtavasti.

Satamassa sijaitsee useita outlet-myymälöitä vieri vieressä. Edustettuina ovat monet maailman merkit kuten Adidas, Lewis ja Foot Lockers jne. En ostanut mitään todettuani Repley-farkkujen maksavan 100 euroa. Lenkkareita mainostettiin isoilla alennus-prosenteilla. Jopa outlet-myymälöissä hinnat olivat huonosti esillä, tarjoushintoja ei ollut ikkunoissa.

Kaupungilla kivijalkamyymälöiden näyteikkunoissa olevista tuotteista useista puuttuivat hinnat, kiusallista kun Suomessa on tottunut erilaiseen toimintaan. Israelilaiset kauppiaat yrittävät saada näin paremman hinnan tuotteistaan.

Takaisin lentokentälle

Ennen lauantain klo 16.00:n lentoa minun piti palauttaa vuokrapyöräni jo perjantaina klo 13.00 koska pyörävuokraamo sulki ovensa klo 14.00 sapatin vuoksi. Sapatin vuoksi minun piti myös ottaa taksi takaisin lentokentälle. Olin kentällä 3,5 tuntia ennen lentoani, varauduin näin pitkiin turvatarkastuksiin.

Etukäteen olin lukenut että paluutarkastus on paljon pidempi prosessi kuin tulotarkastus. Onneksi voin kertoa että ei sekään ollut pitkä tarkastus. Minulta kysyttiin missä olin matkustanut, ketä olin tavannut, olinko saanut lahjoja ja olinko minulla puukkoa matkatavaroissa(!). Lisäksi passi ja matkaliput tarkastettiin useaan kertaan.

Kannattaa saapua kolme tuntia ennen lentoa koska kaikille matkustajille tehdään edellä mainittu tarkastus ja jotkut joutuvat vielä lisätarkistuksiin.

Yhteenveto

Tel Aviv on käymisen arvoinen paikka, varsinkin talviaikaan kun Euroopassa on epävakaa sää. Mikäli olet käynyt Etelä-Euroopan kohteet läpi ja haluat nähdä vähän erilaista kulttuuria ja ympäristöä niin Tel Aviv on varteenotettava vaihtoehto kohtuullisen lentomatkan päässä.

Mikäli hintataso ja aurinko ovat ainoat vaatimukset niin silloin kannattaa suunnata talvella Kanariansaarille tai kesällä Etelä-Eurooppaan koska hintataso on siellä vain noin puolet Israelin tasosta.

Näkymä vanhasta kaupungisa moderniin Tel Aviviin.

Poliisiasema, turvallisuus otettiin vakavasti Tel Avivissa.

Helmikuussa sää oli kuin Suomessa kesällä.

Juutalaisisä kuvaamassa lapsensa keinumista.

Sähköpyörät ovat saavuttaneet suosion ruuhkaisessa kaupungissa.

Pikaruoka oli kallista Tel Avivissa, kuvan ateria 12 euroa.

Kellotorni sijaitsee vanhan kaupungin kupeessa, lähellä rantaa.

”Sotilas” ohjaa vierailijoita mäellä linnoitusalueella.

Naiset valmistamassa koruja linnoituksen myymälässä.

Vanhan kaupungin mäeltä, linnoitusalueelta on hienot maisemat merelle.

Linnoitusalueella on myös hieno, hyvin hoidettu puutarha.

Tel Avivin rantakadun varressa on kilometreittäin rantaa.

Vanhan kaupungin ja Tel Avivin välillä olevalla rantabulevardilla on leveä pyöräily- ja kävelytie.

Rannassa sijaitseva rakennus jonka yläkerrassa on ”kuntosali” ja alakerrassa baari.

Taidokkaasti metalliverkosta luotuja hahmoja, aina ei materiaalin tarvitse olla kallista.

Koirapuisto Tel Avivin keskustan tuntumassa.

Grafiittitaidetta kaupungilla.

Facebook
Twitter
Instagram