Kävin talvilomallani ensimmäisen kerran Afrikassa, matkakohteenani oli Agadir, Marokkon suosituin rantakaupunki. Noin 750 000 asukkaan Agadir sijaitsee Atlantin rannalla Marokon eteläosassa. Lähdin matkalle lentoa edeltävänä päivänä majoittumalla Helsinki-Vantaan lentokentän tuntumassa olevaan Sokos hotel Flamingoon. Olin saanut lahjakortin lähes vuosi sitten Rantapallolta palkinnoksi matkablogin pidosta heidän sivustollaan.
Hotellihuoneeni oli paljon hienompi kuin mihin yleensä olen tottunut, kuten kuvissa voit nähdä. Aamulla sain hotellissa monipuolisen aamiaisen, tämän jälkeen kelpasi lähteä reissuun. Hotellilta oli ilmainen bussikuljetus lentokentälle, kerrankin oli kenttä lähellä.
Matka Agadiriin
Olin ostanut lentoliput Norwegian ”Black Friday” -tarjouksesta, liput maksoivat peruutusturvalla vain noin 200 euroa. Suora lento kesti alle 6 tuntia ja sitten oltiinkin aivan erilaisessa ilmastossa ja kulttuurissa.
Lentokoneessa jokaisen piti täyttää englanninkielinen maahantulokortti. Siinä kysyttiin oletko oletko altistunut Korona-virukselle? Paperi piti allekirjoittaa ja vakuuttaa että kerroin kaikki rehellisesti, en tiedä mitä olisi tapahtunut jos olisi antanut virheeellistä tietoa koskien Koronaa.
Heti lentokentällä saatoin havaita että paljon on työntekijöitä eri tehtävissä joita vastaavia Suomessa hoitaa vain yksi henkilö tai töitä joita ei Suomessa ole kuten laukunkantajat lentokentällä. Täällä jokaisen pitää tehdä jotain elääkseen, ei ole sosiaaliturvaa.
Otin taksin kentältä Agadirin keskustassa sijaitsevaan hotellin, hinta puolen tunnin matkasta maksoi kohtuuliset 20 euroa. Julkista liikennettä en nähnyt enkä tuohon hintaan etsinytkään.
Hotelli Agadirissä
Hotellini oli hotel Tilila jonka oli varannut Booking.comin kautta. Hotelli sijaitsi erinomaisella paikalla, lähellä kaikkea, rantaan 5-10 min. kävely jne. Näköetäisyydellä sijaitseva maailmanpyörä oli hyvä maamerkki. Hotellin henkilökunta oli hyvin ystävällistä, huoneeni siivottin päivittäin ja ilmastoitu huone omalla keittiöllä maksoi vain 27 euroa kaupunkiveroineen eli Flamingon huoneen normaalihinta on nelinkertainen! Ei ehkä pitäisi verrata mutta asia tuli mieleen.
Tällä kertaa siis valitsin hotellin AirBnb-majoituksen sijaan koska hyviä hotelleja oli edullisesti saatavana. Kotimajoituksen olisi saanut noin puoleen hintaan hotellin hinnasta.
Ainoa ongelma oli Agadirin hotellissa että netti ei toiminut tai toimi huonosti omassa huoneessani, muissa tiloissa toimi hyvin.
Edullinen hintataso
Hotellihuoneeni lisäksi kaikki muukin oli ”lompakkoystävällistä”, jopa verrattuna naapurimaa Espanjaan. Ohessa muutamia esimerkkejä.:
kahvi hotellini terassilla yksi euro, hampurilainen ranskalaisilla ja limulla yhteensä 2,70 nakkarilla, vuokrasin polkupyörän pyörävuokraamosta kuudeksi päiväksi hintaan 50 euroa,
Sijainnilla ja paikalla on suuri merkitys Marokkossa hintaan. Kahvi ja pulla maksaa rantabaarissa 4 euroa mutta kilometri pois turistipaikoista hinta onkin paikallisbaarissa vain 1,50 euroa.
Agadirissä on kaupungissa käytössä pienet, punaiset kaupunkitaksit. Yleensä taksi on vanha Peugeot 206 tai vastaava. Yksi kilometri maksaa noin euron, ei aloitusmaksua. Hinta pitää sopia etukäteen koska taksissa ei ole minkäälaista taksimittaria. Lentokentän ja keskustan väliä liikennöi tasokkaammat valkoiset taksit.
Basaareissa kannattaa tunnetusti tinkiä. Lähistöllä oli pikkubasaari josta ostin kartan jotta voin liikkua omatoimisesti. Myyvä pyysi aluksi kartasta 10 euroa, sain tinkattua hinnan 3 euroon, aikamoista toimintaa! Paljon mahdollista että myyjä oli saanut kartan ilmaiseksi joten kate oli kohdallaan.
Eurot kannattaa vaihtaa Marokkossa. Yleinen kurssi oli 1 euro = 10 dinaaria, Suomessa sain eurolla 9 dinaaria, aikamoinen ero. Joten vain muutama kymmenen euron käteisvara kannattaa vaihtaa Suomessa. Pankkiautomaatit toimivat myös englanniksi Agadirissä.
Kaupungilla pyöräilyä
Polkupyörällä pääsee kätevästi liikkumaan Agadirissä. Välimatkat eivät ole pitkiä, esimerkiksi keskustan länsipuolelta hotellistani oli matkaa isoon soukkiin noin kolme kilometriä joka oli keskustan itäpuolella. Julkista liikennettä ei juuri ollut.
Pyöräilessäni yllätyin myönteisesti käydessäni kahdessä puistossa aivan kaupungin keskustassa. Toinen oli vehreä puisto jossa paikalliset viihtyivät ja toisessa oli lintuja ja muita eläimiä kuten kauriita, vuohia ja laama nähtävänä ilmaiseksi, kuvat jutun alla.
Ranta-alue oli monen kilometrin mittainen, leveää rantatietä oli kiva pyöräillä auringonpaisteessa. Rantaa riitti monen kilometrin verran. Rannalle mentäessä rantatuolien myyjät olivat yli-innokkaita, muuten rannalla oli rauhallista, muutama kauppias kävi jotain tarjoamassa. Atlannin aallot olivat sen verran voimakkaita että juuri kukaan ei käynyt uimassa. Paikka suosi paremmin surffareita. Rannalla kävely oli suosittua, heikka oli hienolaatuista.
Rannan tuntumassa sijaitsi vieri vieressä toinen toistaan hienonpia rantahotelleja hyvin hoidettuine ympäristöineen, ei olisi uskonut olevansa Afrikassa.
Mielestäni Agadirin tyylikkäin paikka oli huvivenesatama Marina. Rantakatu oli täynnä kahviloita ja ravintoloita mutta vain muutamissa oli tähän aikaan vuodesta asiakkaita. Kävin kahvilla ja nautin hienosta ympäristöstä. Lisäksi alueella oli merkkiliikkeitä ja uusia kerrostalo-asuntoja.
Ostoksilla
Jättimäisessä basaarissa eli soukissa nimeltä Al Had oli kaikkea mahdollista vaatteista, kengistä, mausteista aina huonekaluihin asti. Laatu tuotteissa oli hintaan nähden kohdallaan. Muista tinkiä, saat hinnasta pois kymmeniä prosentteja. Kaupan oli myös paljon tunnettujen merkkien kopiotuotteita kuten aikoinaan Viron toreilla.
Väkeä riitti tällä 11 hehtaarin markkina-alueella varsinkin iltapäivällä. Muutamat kauppiaat osasivat muutaman sanan suomea, olivat opetelleet huokutellakseen suomalaisia asiakkaita. Kannattaa olla tarkkana että ei eksy ja pitää huolta omaisuudestaan väen tungoksessa. Itse ostin tyylikkäät kengät 30 eurolla. Soukin edessä uusin korkolaput kenkiini, hinta kolme euroa! Työ ei paljon maksa Marokossa.
Mikäli et halua kuunnella basaarien kauppiaiden kutsuja, niin mene Uniprix-kauppaan, valkoinen rakennus Avenue Hassan II -kadulla. Kauppa on basaarin kaltainen jossa on myytävänä muutamia ruokatuotteita ja samoja vaatteita kuin basaareissa mutta ei tyrkyttäjiä. Ostin kaksi paitaa ja olin tyytyväinen laatuun.
Lisäksi kaupassa on viini- ja viina-osastot ja olutta myytävänä. Isossa ja edullisessa Carrefour-marketissa jossa yleensä kävin ruoka-ostoksilla oli vain alkoholitonta olutta myynnissä, muslimimaassa alkoholin myyntiä on rajoitetusti. Kassalla mies otti tavarani korista kertoi yksi kerrallaan naiskassalle mitä minulla on, hän löi hinnat kassakoneeseen ja sen jälkeen kolmas, nuori mies pakkasi tavarani, ajattelin että paljon on henkilökuntaa.
Hämmästyttäviä tapahtumia
Vuokrasin polkupyörän pienestä pyörävuokraamosta. Myyjä luotti minuun niin paljon että ei kysynyt passia eikä mitään muutakaan henkilöllisyyspapereita vaikka tarjouduin niitä näyttämään!
Tilasin kahvilassa kahvin kanssa croisantin. Kahvilassa sitä ei ollut mutta tarjoilija sanoi hetkinen ja kävi noutamassa sen kadun toisella puolella olevasta myymälästä. Maksaessani tarjoilija näytti kahta kolikkoa että tämän verran, näin ylitimme kielimuurin.
Vanhassa kaupunkitaksissa eivät turvyöt toimineet, taksikuski sanoi ei ole onglema, hän osaa hyvin ajaa. Heti seuraavassa risteyksessä oli nainen kylkeen, taksikuski huusi ”suorat sanat” naiselle. Onneksi vauhtia ei ollut kuin ehkä 30 km/h.
Kaksi basaarin myyjää osasi kohtullisen hyvin suomea, olivat asuneet joskus Suomessa.
Yöelämä
Viimeisenä iltana kävin mielenkiinnosta tutustumassa yöelämään. Alkuillasta vasta kolmannessa yökerhossa oli edes vähän ihmisiä paikalla. Huomioni kiinnitti pyödissä sijaitseviin vesipiippuihin. Tilatessani oluen, paikallisittain kovaan neljän euron hintaan sain lisäksi erilaisia hedelmiä! Muuten paikka vaikutti länsimaalaiselta yökerholta musiikkeineen.
Kenenkään ei kannata tulla yöelämän vuoksi Marokkoon vaan suunnata vaikka naapurimaahan Espanjaan (normaalioloissa). Marokko on maltillinen muslimimaa, sieltä löytyy myös kasinoita.
Korona-virus
Korona-virus ei näkynyt millään tavalla katukuvassa Agadirissä. Toiseksi viimeisenä lomapäivänä oli tapauksia vasta seitsemän kappaletta koko Marokkossa. Lähtöpäivänä Marokkossakin lopetettin lennot maihin joissa virustilanne oli huonoin eli Italiaan, Espanjaan ja Saksaan.
Seurasin virustilanteen kehittymistä Suomessa joka päivä. Puolen viikon aikaan tilanne näytti jo huolestuttavalta Suomessa. Onneksi pääsin Suomeen ”kreivin aikaan”, mikäli olisin viettänyt talvilomani seuraavalla viikolla olisin joutunut keskeyttämään lomani ja palaamaan Suomeen. Olin tehnyt varmuuden vuoksi matkustajailmoituksen lähtiessäni matkalla ja sainkin päivittäin informaatiota tilanteesta.
Lähtiessäni minua huolestuttikin enemmän paluu Eurooppaan missä tartuntariski saada Korona-virus vaikutti huomattavasti suuremmalta kuin Marokkossa! En myöskään saanut vatsatautia, asia joka lähtiessä mietitytti minua.
Suomeen palattuani jäin viranomaisten suosituksesta 14 karanteeniin. Asia ei minua haitannut, sainpahan kahden viikon lisäloman vaikkakin hyvin rajoitetun sellaisen.
Yhteenveto
Lomaviikko Marokkossa vastasi odotuksiani. Sää oli kuin parhina kesäpäivinä Suomessa +25 – 30 astetta ja aurinkoa riitti joka päivälle, tämä ei ole maaliskuussa missään päin Eurooppaa mahdollista. Siistillä ja heinohiekkaisella rannalla nautti olostaan. Sain kaupungissa tarpeelliset palvelut edullisesti ja näin riittävästi eksotiikkaa.
Mielestäni Marokkoon kannattaa matkustaa jos Euroopan kohteet on jo nähty ja haluaa nauttia takuuvarmasta lämmöstä talvilomallaan. Agadir tarjoaa länsimaalisen rantaloman ”arabialaisin maustein” olematta liian eksoottinen. Ruokailu on turvallista kunhan tiedostaa asian ja syö vain paistettuja tai keitettyjä ruokia.
Seuraavassa blogikirjoituksessani kerron päiväretkestä Agadiristä Essaouiraan.
Olitko sinä Korona-viruksen aikaan ulkomailla? Miten selvisit matkasta?
Linkit
https://www.rantapallo.fi/marokko/agadir
https://www.pienimatkaopas.com/matkakohteet/agadir

Agadirin ranta, taustalla vuori arabiankielisin tekstein.

hotellihuoneeni Flamingo, Vantaa.

Hotellihuoneeni Agadirissä.

Rantakatu, Agadir.

Maailmanpyörä rannan tuntumassa.

Erikoisen näköinen rantabaari.

Palmujen automaattinen kastelu.

Puisto Agadirin keskustassa.

Jättikokoinen basaari, souk El Had.

Basaarissa oli ”lähes kaikkea”.

Huvivenesatama, Agadir.

Stadion, Agadir.

Nykyaika ja historia kohtasivat usein Agadirissä.

Kissat päivälevolla.

Lintupuisto Agadirin keskustassa.

Riikinkukkoja lintupuistossa.

Uusia asuntoja myynnissä, vain 38 000 euroa.

Pikkupurtavaa edullisesti, hinnat 1,50 – 4,80 euroa.

Hiekasta tehdyt kamelit.

Kameliratsastusta tarjolla.
Viimeisimmät kommentit