Valitse sivu

Tässä jutussa kerron päiväretkestä Agadiristä Essaouiraan. Sain hotellista esitteen erilaisista järjestettävistä retkistä. Päätin valita päiväretken Essaouiraan niin näin samalla maisemia, Essaoiraan on 175 km.

Matka Essaouiraan

Pikkubussi nouti minut kätevästi hotelliltani aamulla. Maksoin retkestä 35 euroa, joka oli käypä hinta, olin vertaillut hintoja kaupungilla. Kaupungissa noudimme eurooppalaisia turisteja eri hotellien edestä ja sitten suuntasimme Essaouiraan, matka kesti neljä tuntia.

Tie seurasi Atlantin rantaa monissa kohdin ja yhdessä kohtaa pysähdyimme ottamaan valokuvia ja pitämään taukoa. Seuraava taukopaikka meillä oli kun pysähdyimme katsomaan vuohia jotka kiipesivät puihin syömään ravintoa, maa on Marokossa karua.

Tämän jälkeen pysähdyimme ja vierailimme Argan-yrityksessä. Heillä oli tehtaanmyymälä josta saattoi ostaa Argan-tuotteita kuten saippuaa, hoitoaineita ja ruokaöljyä. Argan puusta saatavat pähkinät murskataan ja pähkinästä saatavat mantelit muutetaan öljyksi. Naiset murskasivat käsin, yksitellen pähkinät yrityksen tiloissa! Ei varmasti tuottavaa mutta naisille pienikin tulo on tarpeen. Lisätietoa Argan-pähkinöistä: https://www.marrakech.fi/tuotteet.html?id=9/371758li 

kaupunkikierros Essaouirassa

Essaouiraan saavuttuamme lähdimme seuraamaan opastamme. Hän vei meidät Medinan vanhaan kaupunkiin jossa saatoimme nähdä paikallista vaatimatonta elämää. Kapeilla kujilla sijaitsi erilaisia pieniä kauppoja. Päivisin siellä järjestetään  myös markkinoita. Rakennukset olisivat kaivanneet korjausta mutta varmaankaan heillä ei ole siihen varaa, joutilaita ihmisiä varsinkin miehiä kyllä riitti alueella.

Kiivettyämme linnan muureille näimme Atlannin meren täältä oli linnan lukuisilla tykeillä aikoinaan puolustettu linnaa. Oppaan suosituksesta kävimme hänelle tutussa, siistissä ravintolassa. Tilasin ”varman päälle” pihvin 12 eurolla, minulla oli vahva ennakkoluulo Markkolaisista ruuista, moni on saanut vatsataudin. Tosin useinmiten syy on katuruokaloiden vaatimaton siisteys.

Opas antoi meille lopuksi omaa aikaa 1-2 tuntia, kävin silloin linnaketta lähellä sijaitsevassa, vähän epäsiistin näköisessä satamassa, kiertelin linnake-alueella ja kävin tutustumassa pitkään, hienoheikkaiseen ranta-alueeseen.

Yhteenveto

Saavuimme puoli kahdeksan aikaan takaisin Agadiriin, aikaa kului melko tarkaan ”kellon ympäri”. Agadir on kehittyneempi paikka kuin Essaouira. Olin tyytyväinen että olin valinnut lomakohteeksi Agadirin. Puolen päivän visiitin perusteella Essaouira vaikutti ranta-aluetta lukuunottamatta vaatimattomalta. Tosin matkalla näki aitoa, marokkolaista elämänmenoa. Samalla näin kuinka tiukassa monen leipä on, ihmisten työskentelytavat ovat alkeelliset.

Suurin pettymys minulle oli luonnon karuus. Lähes koko matkan 175 km ympäristö oli kitukasvuista. Turismi on tärkeä tulolähde ja varsinkin Agadir on kehittynyt tämän ansiosta. Nähtäväksi jää kuinka suurta tuhoa Korona-virus aiheuttaa maassa jossa on puuteellinen sosiaaliturva.

Illalla mietin yhteenvetona päivän retkeä. Tulin siihen tulokseen näin erilaista kultuuria ja muutamia mieleenpainuvia asioita mutta toisaalta olisin voinut tehdä jonkin toisen retken eikä olisi tarvinnut matkustaa 350 kilometriä.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on retkistä?

Lisätietoa: https://www.rantapallo.fi/marokko

https://muuttolintu.com/essaouira-marokko-kokemuksia

https://www.tripadvisor.fi/Attractions-g298349-Activities-Essaouira_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html

Nälkä ajaa vuohetkin puuhun.

Tavanomaista karua maastoa Agadirin ja Essaouiran välillä.

Naiset murskaamassa Argan-pähkinöitä.

Vanha kaivo Argan-yrityksen pihalla.

Yksi kapeista vanhan kaupungin kujista.

Markkinat vanhassa kaupungissa.

Kalaa myytävänä.

Medinan linnoituksen pitkä tykkirivistö.

Pihviannos 12 euroa.

Essaouiran ranta.

Ranta- ja kävelykatu Essaouirassa.

Tasokas kylpylä keskustassa.

Muurien ympäröimä iso omakotitalo.

Varakkaampien ihmisten rivi- ja kerrostaloalue.

Aasi kulkee ja aika kuluu hitaasti kaupungin ulkopuolla.

Karavaareiden parkkialue Agadirin ulkopuolella.

Facebook
Twitter
Instagram