Valitse sivu

Matka Tallinnasta Pärnuun

Kävelin majapaikastani noin kilometrin Tallinnan linja-autoasemalle, osoite Lastenkodu 46. Hyppäsin Lux:n linja-autoon, hinta seitsemän euroa Pärnuun, netistä ostettuna ennakkoon. Ostin lipun tpilet.com -sivustolta. Bussissa oli kattava varustus, mahdollisuus katsoa elokuvia omalta näytöltä ja autossa oli wi-fi. Tasokkaat Lux-bussit on suunniteltu pitkiin matkoihin. Samoilla busseilla pääsee esimerkiksi Puolaan tai Moskovaan, normaalioloissa.

Malkalle lähdettyä havaitsin Tallinnan ulkopuolella olevan isoja ostoskeskuksia, joihin voi tutustua varsinkin jos on omalla autolla liikkeellä. Sekä Tallinnan ulkopuolella ja ennen Pärnun keskustaa oli isoja ja hyvin hoidettuja omakotitaloja. Matka kesti 1 h 50 min jonka aikana tuli yksi toimintaelokuva katseltua, matka meni nopeasti.

Majoittautuminen

Olin varannut majoituksen etukäteen Booking.comin kautta Louna -hostellista.Oma huone maksoi 30 euroa, joka oli halvin vaihtoehto sillä hetkellä keskeisellä paikalla olevista hotelleista tai hostelleista. Parasta paikassa oli erinominen sijainti keskustan ja rannan välissä. Myöskin pidin paljon viiden euron aamiaisesta, sillä hintaa sai syödä itsensä kylläiseksi. Talvella saman huoneen saa varmasti vieläkin edullisemmin.

Kesäaikaan on hyvä tehdä varaus ennakkoon jotta saa mieleisensä majapaikan. Tänä kesänä tilaa varmasti riittää koronan vuoksi. Helsingin Sanomien kirjoituksen mukaan vain pieni osa suomalaisia viettää lomaansa Pärnussa verrattuna aikaisempiin kesiin. Asia hämmästytti minua paikan päällä, koska ympäri kaupunkia kuuli suomenkieltä.

Polkupyörän vuokraus

Pärnu osoittautui heti kotoisaksi pikkukaupungiksi, majapaikkani löysin helposti. Vuokrasin polkupyörän kolmeksi päiväksi jotta ehdin kiertää koko kaupungin, pyörävuokraus oli edullinen, 25 euroa kolme päivää. Vuokrasin pyörän Baltreisen Bicycle Rental -yrityksestä, osoite Pühavaimu 17, Pärnun keskustassa. Pyöräteitä on kaupungissa mukavasti ja liikenne on rauhallista, joten Pärnu sopii hyvin pyöräilyyn.

Tutustuminen kaupunkiin

Sain keskustan turisti-infosta palvelua englanniksi ja esitteitä oli jopa suomeksi. Pärnussa on hyvät opasteet kaduilla joten liikkuminen on helppoa. Pärnun keskustan pääkatu on Ruutli, joka on kävelykatu. Kadulla on pieniä liikkeitä jotka ovat pää-asiassa ravintoloita ja kahviloita. Tunnelma oli keskustassa leppoisa. Kuten kuvista voi havaita Pärnu on siisti ja hyvin hoidettu kaupunki.

Kaupungissa toimii Pärnun Suomi-seura, paikka sijaitee osoitteessa Kuninga 20. Seura järjestää suomalaisille yhteisiä tilaisuuksia ja tekee Suomea tunnetuksi Virossa. Jäseniä seuralla on noin 500.

Hintataso

Hintataso vaikutti samalta kuin Tallinnassa. Lounas 8 – 12 euroa monessa paikassa, iso olut noin 4 euroa. Paikallisessa nakkikioskissa iso tuplahampurilainen ja limu maksoi 5 euroa. Kahvila-leipomo Pai Ringi-kadulla, lähellä linja-autoasemaa on edullinen paikka pistäytyä, nautin siellä kahvin ja leivoksen hintaan 2,70 ja keitotkin maksoivat vain 2,50 – 3,50. Palvelut ovat suomalaisille edullisia kuten kampaamot ym. Kävin selkähieronnassa jonka suoritti koulutettu ja ammattitaitonen henkilö 30 euron tuntihintaan.

Ostosmahdollisuudet ja ajanviete

Pärnussa on nykyään hyvät ostosmahdollisuudet, kaupungissa on moderneja ostoskeskuksia myös kaupungin keskustassa. Kävin Pärnu-keskuksessa, Maximassa, Selverissä, Kaupamajaksissa ja Port Arthurin ostoskeskuksissa, valikoima on osin erilaista kuin Suomessa, joten sikäli kannattaa käydä katsomassa. Itse löysin hyvälaatuiset kengät 30:llä eurolla kenkäkaupasta.

Pärnussa on tarjolla monenlaista tekemistä isolla hiekkarannalla olemisen lisäksi. Kaupunkia kiertelessä näin huvipuiston, kiipeilypaikan, katamariini-ajelun merellä, surffaus, veneily, pyöräilyradan, kylpylät, museot, puisto-kävelyt, yleisurheilu ja jalkapallo pelit ja lapsille leikkipuistot.

Rannalla ja näköaläravintolassa

Sunnuntaina oli suosittu päivä rannalla, siellä järjestettin rantalentopallo-turnaus ja muutenkin ihmisiä liikkui enemmän kuin arkipäivinä. Viileän tuulen vuoksi rannalla ei ollut juurikaan auringonottajia, turvavälit kyllä riitti (100 metriä tai enemmän). Sää oli kylläkin aurinkoinen. Rannan leveää pyörätietä oli mukava ajella.

Viimeisenä iltana kävin Tervise Paradisen 8. kerroksen näköalaravintolassa josta aukeaa hienot maisemat kaupungin yli ja rannalle. Hintataso oli sama kuin keskustan ravintoloissa, ei ollut ”näköalalisää” kuten yleensä Suomessa vastaavissa paikoissa.

Paluu Tallinnaan

Palasin takaisin myös Lux-bussilla ja kävin Viru-keskuksessa katsomassa minkälaisia tarjouksilla kaupoilla oli kesä-alen aikaan. En löytänyt mitään ostettavaa, ainoastaan huomioni kiinnittyi Luxory Collection punaiseen Ferrariin, joka oli kauppakeskuksessa myytävänä. Virossa on uusrikkailla varaa ostaa tälläisiä, tosin saavat auton edullisemmin kun heillä ei ole Suomen kaltaista kiskuriveroa.

Urheilu- ja vapaa-ajantuotteiden alennustavaratalo Sportland outlet sijaitsee lähes Stockmannia vastapäätä Tallinnassa. Siellä on mahdollisuus tehdä löytöjä, esimerkiksi Timberlandin buutsit (Camel buutsien malliset) oli tarjouksessa 75 euron hintaan.

Yhteenveto

Pärnuun kannattaa matkustaa varsinkin kesällä. Kaupunki tunnetaan Viron kesäpääkaupunkina. Ei ole ihme että kaupungissa on paljon suomalaisia lomalaisia, osa heistä on ostanut oman asunnon kaupungista. Muutamat suomalaiset olivat tulleet matkailu-autolla jolloin on vapaa liikkumaan eikä parkkipaikka rannan tuntumassa maksa kuin 10 euroa vuorokausi.

Parnun pitkä ja hienohiekkainen uimaranta ja viihyisä pikkukaupunkimainen keskusta tarjoavat hyvät edellytykset lomailuun, matka on edullinen ja palvelut suomalaisille edullisia.

Ainakaan tänä kesänä Pärnu ei ole bilettäjien paikka. Keskustan yökerho oli suljettu viikolla eikä musiikkia kuullut illalla kaupungilla, ruokaravintoloissa soi vain hiljainen taustamusiikki.

Kaupungissa pärjää osin jopa suomenkielellä tai sitten englannilla muutamia paikkoja lukuunottamatta, joissa ainakin ymmärrettiin suomea. Joten seuraavalla kerralla kannattaa jatkaa matkaa Tallinnasta etelään vajaa kaksi tuntia Pärnuun.

Suomalaisille alkoholintuojille Latviasta Pärnu tarjoaa mukavan taukopaikan, kaupunki sijaitsee mukavasti matkan varrella.

Palasin Eckerö Line:lla Helsinkiin aurinkoisessa säässä sopivasti alkuillasta, raitiovaunulla pääsi kätevästi keskustaan.

Oletko sinä viettänyt kesälomaasi Pärnussa?

Lisätietoa:

https://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/lansi-viro/parnu

https://www.rantapallo.fi/viro/parnu

https://www.pienimatkaopas.com/parnu

Puisto Pärnun keskustassa.

Tasokas Lux-bussi.

Täällä kävin lounaalla.

Myytävänä yksiö 20 min Pärnusta. Hinta vain 12 500 euroa.

Ravintola Bum-Bum. Thaimaaksi se tarkoittaa seksiä, heh.

Tässä rakennuksessa toimii Pärnun Suomi-seura.

Kahvila-leipomo Pai linja-autoaseman vieressä.

Vanha veturi keskustassa.

Korkeatasoinen ravintola rannan ja keskustan välillä.

Pääkävelukatu Ruutli.

Viimeistelty pensasaita.

Aamiainen 5 euroa seisovasta pöydästä.

Näkymä kaupunkiin sillalta.

huvivenesatama Pärnussa.

Puisto keskustan tuntumassa.

Pyöräilyrata.

Rannalta lähtevä kävelyreitti.

Beach volley -turnaus sunnuntaina.

Näkymä Tervise Paradise -ravintolan 8. kerroksesta.

 

Facebook
Twitter
Instagram