Valitse sivu

Näin pimeänä talvi-iltana on tullut useasti mieleeni pidempiaikainen lomamatka jonka aloitin Chiang Maista, Thaimaasta neljä vuotta sitten. Chiang Mai soveltuu hyvin pidempiaikaiseen lomailuun erityisesti edullisuutensa vuoksi.
Iso kaupunki tarjoaa myös hyvät ostosmahdollisuudet ja paljon nähtävää, vain meri ja turistirannat puuttuvat. Toisaalta tämän vuoksi kaupungissa ei myöskään ole turistihintoja. Ohessa juttu lähdöstäni matkalle josta dramatiikaakaan ei puuttunut.

Matkasuunnitelmani

Lähdin yksin matkaan mutta muutaman päivän kuluttua tapasin kaverini Chiang Maissa jolloin hän saapui Krabilta. Etsimme sitten paikan päältä edullisen hotellin.
Varasin aluksi todella edullisen majoituksen Chiang Maista. Olin päättänyt olla kohteessa kolme kuukautta jonka jälkeen suuntasin Kuala Lumpuriin, Malesiaan, kaverini palasi kuukauden jälkeen Suomeen.
Ensimmäinen pitkä loma kaukokohteessa vähän mietitytti, miten viihdyn kuumuudessa ja kuinka saan hoidettua oleskelulupa-asiat Thaimaassa. Thaimaassa saa olla kuukauden ilman viisumia, hankin Helsingin Thaimaan konsulaatista toisen kuukauden oleskeluluvan. Thaimaassa piti vielä hankkia yksi jatkokuukausi. Olin kyllä hyvin valmistautunut matkaan mutta silti mietin muistinko/osasinko valmistautua matkaan niin että mikään tärkeä ei unohtunut.

Miksi Chiang Mai?

Valitsin Chiang Main kohteeksi koska kohde oli edullinen elinkustannuksiltaan, tarjoten kuitenkin suurkaupungin palvelut kuten hyvät ostosmahdollisuudet, paikka on läppärityöläisten suosiossa (diginomandit), joten saatoin luottaa toimiviin nettiyhteyksiin.  Lisäksi en koskaan ole käynyt pohjois-Thaimaassa.

Thaimaan matkani vaarassa jäädä toteutumatta

Matkaan lähdössä oli tosiaan ongelmia, sanonta ”alku aina hankalaa” pitää paikkansa. Olin ostanut vain Norwegian menolennon Bangkokiin, Helsingistä Tukholman kautta tarjoushintaan noin 200 euroa ja lentolipun pois maasta, Malesiaan, Air Asian lento maksoi vain runsaat 30 euroa.  On tärkeää että sinulla on lento pois maasta (Thaimaasta), muuten voi olla että maahan ei edes pääse.
Pidempiaikaisen majoituksen päätin ottaa lukuisista eri vaihtoehdoista mitä olin kerännyt netistä. Kannattaa ottaa majoitus huoneistohotellista jolloin voi tehdä edullisen pidempiaikaisen kk-sopimuksen. Perushotellihuoneen saa alkaen 100 euroa/kk! Lisäksi ilmastointi ym maksut, mikä voi olla lähes yhtä paljon. yöllä klo 2.00 tekstiviestin että lentoni Norwegianilla on peruttu! Etsin nopeasti netistä vaihtoehtoja, klo 3.00 sain varattua SAS:n lennon kohtuuhintaan Tukholmaan seuraavaaksi aamuksi. Herätys klo 5.00 ja linja-autolla Helsinki-Vantaan kentälle. Syy tähän oli Norwegian Euroopan lentojen lakko! Kaukolennot toimivat onneksi normaalisti.

Tukholmasta Bangkokiin

Tukholmaan pääsin aikataulun mukaisesti ja sieltä Norwegian lensi normaalisti ja olin Bangkokissa aikaisin aamulla, Bangkokin uudella kansainvälisellä Suvarnabhumin lentoasemalla. Koneesta päästyäni jokainen matkustaja joutuu maahantulotarkastukseen, jonot olivat hirvittävän pitkiä. Olisin tehnyt aamuyöstä jotain muutakin kuin jonottanut, ajattelin. Jono eteni kuitenkin nopeasti, eräs virkailija jonossa tarkisti että kaikki paperit ovat kunnossa ennenkuin tuli oma vuoroni maahantuloviranomaisen luokse.
Pikkubussilla ilmaiseksi Bangkokin toiselle lentokentälle
Minulla oli jatkolento Bangkokista Chiang Maihin. Lentokentältä kannattaa ottaa pikkubussi (shuttle bus), sillä pääsee ilmaiseksi Bangkokin toiselle lentokentälle. Lentoni Chinag Maihin lähti Bangkokin vanhalta lentokentältä, Don Muangin kentältä ja taas oli edessä turvatarkastukset. Aikainen aamu takasi ruuhkattoman matkan. Kannattaa aina tarkistaa ennakkoon suurista kaupungeista lennättäessä että on oikealla lentokentällä.

Saapuminen väsyneenä Chiang Maihin

Saavuttuani Chiang Main lentokentälle otin sieltä taksin, hinta 150 batia (runsas neljä euroa) keskustaan ja pääsin hotellille. Chiang Main lentokenttä on vain muutaman kilometrin päässä keskustasta, yleensä kaupungien kentät ovat paljon kauenpana. Hotelli ei kuitenkaan ollut auki puolenpäivän jälkeen vaan paikalla ollut omistaja pyysi tulemaan tunnin kuluttua uudestaan (oli johonkin itse lähdössä) – että vieläkin piti odottaa! Palasin hotellille sovittuna ajankohtana ja pääsin huoneeseeni, että olin ”poikki”, matkustin 34 tuntia

Asettuminen Chiang Maihin

Ensimmäinen havainto sään suhteen oli että vaikka aurinko paistaa todella lämpimästi niin ilma ei ole niin hiostava kuin Bangkokin lentokentällä. Aamut ja alkuillat auringon laskeudettua ovat mukavia liikkua. Ainakin osaksi iltapäivää on hyvä keksiä jotain muuta kuin ulkona liikkuminen, käydä ostoskeskuksissa, syömässä ym.
Olin varannut asunnon netistä neljäksi ensimmäiseksi päiväksi. Sivuja vertailemalla olen todennut agoda.com sivuston edullisimmaksi paikaksi löytää majoitus tarjoushintaan. Ilmastoitu huone gueshousessa maksoi 12 euroa/yö. Ensimmäiseksi lähdin tutkimaan majapaikkani ympäristöä. Kävin parturissa, hiustenleikkuu maksoi 150 batia, todella edullista Suomen hintoihin tottuneena. Hinta euroina 4,28 sen hetkisen kurssin mukaan eli 1 euro = 35 batia. Valitettavasti euron kurssi oli huono sillä hetkellä, vuotta aikaisemmin se oli n. 20 % parempi. Onneksi täällä lähes kaikki on vielä suomalaiselle edullista.
Seuraavana päivänä menin aamiaiselle. Kahvi ja tuplavoileipä maksoi 80 batia, ajattelin onpa Suomessa ”ryöstöhinnat” huolto-asemilla ja kahviloissa näihin verrattuna. Koska ilma oli todella kuuma ja suuressa kaupungissa etäisyydet paikkojen välilllä oli jonkinmoiset, niin päätin vuokrata polkupyödän. Hotellin pyörävuokraamo vuokrasi pyöriä 50 batia/päivä (1 000 batia vakuusmaksua jonka sai takaisin pyörän palautettaessa), edullista liikkumista.

Polkupyörällä tutustuen Chiang Maihin

Ensimmäisiä asioita joita kannattaa uudessa kohteessa tehdä on hankkia kunnollinen kartta. Suomessa en löytänyt Chiang Main karttaa joten ostin sen sieltä ensi töikseni. Netistä löytyy peruskarttoja joiden perusteella pystyy hahmottamaan kaupunkia ja löytämään päätiet.
Suomessa kannattaa ladata kännykkään matkakohteen kartta kännykkään. Kuitenkin retkiä/kaupungissa liikkumista suunnitellessa kartta on hyödyksi, pystyy hahmottamaan etäisyydet ja ei tule edestakaisin liikkumista kohteiden välillä. Löysin hyvän kartan kirjakaupasta jossa on myös naapurikaupunkien keskusta-alueet hintaan 120 batia.
Elektroniikka-ostokset Pantip Plazassa
Seuraavaksi hain uuden muistikortin kameraani, ei jää mitään mielenkiintoista kuvaamatta sen vuoksi että loppuu kortista tila. Chinag Maissa on suuri elektroniikan alan kauppa Pantip Plaza aivan yömarkkinoiden tuntumassa (night bazaar). Sieltä saa kaikkia tarvikkeita edullisesti. Kaikki merkkielektroniikka mikä on tuontitavaraa on kallista, esimerkiksi Samsungin Galaxy kännykkä maksoi yli 700 euroa paikallisessa kaupassa eli Suomen hinnoissa.

Kaaottinen liikenne

Liikenne on kaaottista kaupungissa ja vielä ”väärän puoleista” eli vasemman puoleista. Suurin tapaturmariski turistille onkin liikenne. Ensinnäkin kaupungissa ei ole julkista liikennettä! Linja-autot, metrot, raitsikat puuttuvat, vain lavatakseja.
Jokaisella ”taikulla” on oma skootteri ja nykyään yhä enemmän oma auto. Thaimaalaiset eivät halua kävellä. Kävelykadut ovatkin puutteellisia ja lähinnä turistien käytössä. Sitä tuntee itsensä köyhäksi kun liikkuu polkupyörällä ja paikalliset ajavat moottoriajoneuvolla ohitse. Kaupungissa onkin kadut täynnä moottoriajoneuvoja aamusta iltamyöhään.
On todellakin haaste päästä tien toiselle puolelle. Liikennevaloja on todella vähän. Suojateitä on myös vähän eikä paikalliset kunnioita yhtään jalankulkijaa. Pitää vain nopeasti pujahtaa kaista kerrallaan toiselle puolelle.
En ole nähnyt poliisin valvovan ylinopeuksia, vain skootteri- ja moottoripyöräkuskeja sakoitetaan jos heille ei ole kypärää tai ajolupa-asiat eivät ole kunnossa. Varsinkaan poliisin virka-ajan ulkopuolella eivät taikut halua käyttää kypärää, uskomatonta.
Alkuun oli suuri hämmästys minulle että lähes kaikki tiet suurimpia teitä lukuunottamatta olivat yksisuuntaisia. Liikenne soljuu kyllä näinkin, jos ei ruuhka-aika. Turistina yksisuuntaisuus luo oman haasteensa kun on uusi kaupungissa. Et voi palata samaa reittiä takaisin vaan toista tietä joka vie takaisin, pitää olla tarkkana jottei eksy.
Chinag Main keskustaa ympäröivät vanhat linnan muurin jäänteet, kaupungin keskusta on neliön muotoinen kartalla. Lisäksi kaupungissa on kanavia ja joki, kaikki nämä helpottavat kaupungissa suunnistamista.

Seuraavassa jutussa kerron majoittautumisesta ja ruokailusta Chiang Maissa.

Haluaisitko sinä matkustaa Chiang Maihin?

Lisätietoja: https://www.rantapallo.fi/thaimaa/chiang-mai

Chiang Main hintataso & yleisiä kokemuksia tästä Pohjois-Thaimaan helmestä

https://www.napsu.fi/matkailu/artikkelit/chiangmai
https://www.veerabianca.com/category/thaimaa/chiang-mai

Ciang Main keskustan vehreät kanavat helpottavat kaupunkiin tutustumista yksin liikkuen.

Chiang Main lentokenttäterminaali

Chiang Main vanhan kaupungin muurit.

Pantip Plaza – eletroniikan jättimyymälä

Jättimäinen kullattu Buddha.

Yksi lukuisista temppeleistä.

Kuninkaan kuvia on ympäri kaupunkia.

Elefantti on tärkeä thaimaalaisille.

Chiang Maissa on mahdollisuus jokiristeilyihin.

Facebook
Twitter
Instagram