Valitse sivu

Lamphun – pieni, kaunis kaupunki Pohjois-Thaimaassa

Kävin tutustumassa neljä vuotta sitten pikkukaupunki Lamphuniin, sinne on vain 26 km Chiang Maista josta olin vuokrannut huoneistohotellin. Olin kuullut että Lamphun on kaunis kaupunki, siksi matkustin sinne. Kaupunki ei ole kuuluisa tietääkseni mistään asiasta, itse en tiennyt ennen Thaimaan matkaa edes missä maassa kyseinen kaupunki sijaitsee.

Chiang Maista Lamphuniin

Lähdin kaupungilta punaisella lavataksilla ja jatkoin matkaani jokirannasta, läheltä Night Bazaar aluetta, joen toisella puolella, sinisellä lavataksilla Lamphuniin, matka kesti runsaat puoli tuntia. Taksi jätti minut pääkadun varteen, kansallismuseon viereen.

Tutustuminen Lamphunin kaupunkiin

Kävin kansallismuseossa tutustumassa paikalliseen historiaan. Mielenkiintoisin esine museossa minulle oli kivääri, jolla oli metsästetty norsuja. Tämän jälkeen lähdin kävelemään kohti jokirantaa ja siellä olikin enemmän nähtävää kuin kaupungin suhteellisen vaatimattomissa pikkukaupoissa.

Keskustasta on 1,4 km Thai-silkki tehtaanmyymälään, sinne en jaksanut lähteä helteessä kävelemään. Aurinko paistoi todella kuumasti ja tyyni sää sai tuntumaan ilman entistä kuumemmalta, lämpömittareita paikalliseen tapaan ei näkynyt missään mutta lämpöä oli jälleen enemmän kuin riittävästi. Lopulta näin yhden mittarin joka näytti +38 astetta, siltä lämpö tuntuikin!

Kierreltyäni jonkin aikaa keskustaa tapasin pikkubussin kuljettajan pääkadun varressa, hän oli juuri sopivasti lähdössä Chiang Maihin. Kuljetus melko uudessa, ilmastoidussa bussissa maksoi käsittämättömän vähän, 25 bahtia eli noin 70 senttiä! Bussilla pääsin lähes hotellilleni asti.

Yhteenveto

Tutustuminen Lamphuniin oli mielenkiintoinen, pikkukaupungissa lähes kaikki nähtävyydet olivat kävelymatkan päässä. Lamphun on sopiva päiväretkikohde Chiang Maista, lähtö aamupäivällä ja paluu iltapäivällä. Helle oli kova mutta sehän oli tiedossa, Chinag Maissa oli samanlainen sää. Suosittelen matkustamaan Thaimaahan loppuvuodesta, jolloin sää on Suomen kesän kaltainen. Keväällä lämpöä on vähintään +30 joka päivä ja hiostava ilma lisää kuumuuden tuntua.

Ylimääräiset tavarat varastoon Bangkokissa

Lähes kolme kuukautta vietettyäni Thaimaassa oli aika vaihtaa maisemaa. Saavuttuani lentäen Chinag Maista Bangkokiin vein painavimman matkalaukkuni Bangkokselfstorage.com -nimiseen varastoon.

Näin minun ei tarvinnut kuljettaa laukkua mukanani ympäri Aasia, lähdin seuraavana päivänä Kuala Lumpuriin, Malesiaan. Bangkok Self Storage on saavuttanut reppureissaajien suosion ja varastoa on laajennettu, varastointi on mielestäni edullista, esimerkiksi ison matkalaukun varastointi maksaa 100 bathia (n. 2,70 euroa) viikko. Mitään ylimääräistä Thaimaan helteessä ei huvita raahata mukanaan.

Tässä asiaoita jotka jäivät hämmästyttämään ja kummastuttamaan mieltäni Thaimaan matkallani

 • todella pitkät hellejaksot, kuukausia kestäneet helteet n. +35 joka iltapäivä
 • työntekijöiden lukumäärä myyjät, vartijat ym. Suomessa poistuisi työttömyys näillä työntekijämäärillä (… ja firmat konkurssiin)
 • yleisten liikennevälineiden puuttuminen Chiang Maissa, kaikilla oma auto/skootteri = jatkuvat ruuhkat
 • jalankulkijan oikeuksien puuttuminen
 • tilan ahtaus markkinoilla, ei kannata ottaa edes polkupyörää mukaan, ihmisiä on joka puolella
 • autojen määrä, hotellin pihalla työnnetään autoja, jotta takana olevat pääsevät pois, edellyttää että autoilijat jättävät autot vapaalle, ei vaihdetta/käsijarrua päällä.
 • surkeat palkat mutta silti melko uusi autokanta (tuontiautot Suomen hinnoissa), älypuhelimien määrä
 • yrittäjien määrä, ylikapasiteetti: hierojat ym. odottavat asiakkaita suurimman osasta päivää
 • ulkomaalaiset merkkituotteet Suomen hinnoissa
 • palveluiden edullisuus tunnin hieronta alk. 5 euroa joka maksetaan yrittäjälle, hieroja itse saa n. 1,50, oma huone etätyöskentelyä varten nettikahvilasta 2,70 päivä, housujen lyhennys alle euron
 • tuore katuruoka edullisempaa kuin tavaratalon ruokakaupassa (makkara-, liha- tikut ym.)
 • moottoripyöräilijät ajavat kovaa vauhtia ilman kypärää varsinkin iltaisin, päivisin poliisi valvoo enemmän asiaa
 • rakentaminen ei vastaa suomalaista tasoa. Sähköjohdot pylväissä varsinaisia virityksiä
 • työturvallisuus tuntematon käsite, ei kypäriä, ei henkilönostimia (vain tikkaat)
 • kullattujen temppeleiden määrä ja kuinka paljon niihin on sijoitettu rahaa
 • elintaso erot köyhät vuorikyläläiset/rikkaat kaupunkilaiset
 • rikkaiden kiinalaisturistien käyttämät luxus-bussit, jossakin autossa oli jopa kristallikruunu. Nopeasti ovat kommunistien jälkeläiset omaksuneet vauraan elämäntyylin.
 • leimasimen käyttö virastoissa/toimistoissa, mahtoiko 20 leimaa riittää kun kävin lopettamassa asumiseni huoneistohotellin toimistossa?
 • ihmisten kuljettaminen avolava-, tai kuorma-auton lavalla. Kerran näin että jopa ala-asteikäisiä lapsia oli kuorma-auton lavalla useita kymmeniä, istuivat muovituoleilla!

Mikä on hämmästyttänyt sinua Thaimaassa?

 

Kuningatar Cham Dhavin monumentti

Myös Lamphunissa riitti temppeleitä.

Keskimmäisellä aseella kaatuu vaikka norsu.

Näyttäviä naisten asusteita.

Kuntoilulaitteita puistossa.

Taksikuskin lepohetki.

Rukoushetki.

Kukkakauppa.

Tyypillinen näky: temppeli ja sähköjohtoviritelmä.

Kauppahalli.

Yksi pienistä kaduista keskustassa.

Pienessäkään kaupungissa ei ole kullassa säästelty.

Hyvin hoidettu temppelialue.

Kanava Lamphunin keskustassa.

Yksi Lamphunin porteista.

Bangkok Self Storagen varasto.

Facebook
Twitter
Instagram