Valitse sivu
Saapuminen Balille

Saavuin illalla Balin hienolle, uudelle lentokentälle vuonna 2015. Saavuttaessa piti maksaa viisumi, hinta 35 USD. Tämän jälkeen taksikuskit tarjosivat ylihintaista kuljetusta 10 dollarin kiskurihintaan, kävin turisti-infossa kysymässä hintaa mutta he eivät kertoneet tarkaa hintaa, maksoin taksille 3,50 euroa mika oli sekin liikaa.

Bali on edullinen paikka kunhan vain jaksaa tinkata ja tinkata, taksimatka 2-3 km maksaa noin euron, sen verran minulla oli matkaa hotellilleni. Pyydä laittamaan mittari päälle taksiin mentäessä, jos ei ole mittaria, vaihda taksia.

Käynti tietokonehuollossa Densaparissa

Kannettavani hajosi korjauskelvottomaksi (emolevy). Tietokonettani ei kannattanut korjata edes halvan työvoiman maassa, piti käydä Densaparissa huollossa toteamassa asia, täällä Kuta Beach:lla on vain kauppoja ja ruokapaikkoja.

Taksi näytti matkalla erästä koulua ja totesi etta siellä opiskelee myos suomalaisia opiskelijoita opiskelemassa kulttuuria ym. Kirjan ”Suomalainen matkaopas” mukaan Densaparissa ei ole turistille nähtävää, olen samaa mieltä, mita taksista ehdin näkemään kaupunkia. Bali on nykyaan rakennettu todella täyteen, rakennuksia oli koko matkan ajan vieri vieressä Kutalta Densapariin.

Valuutan kurssi

Indonesian rupian kurssi on ensimmäisiä asioita joka hämmästyttää turistia, yksi euro on noin 14 – 15 000 rupiaa (2015). Vaihdettuani valuuttaa Kuala Lumpurissa totesi paikallinen virkailija etta olet nyt miljonääri.

Todella edullinen hintataso

Ostin jääkahvin. hinta 25 000 INR. Torilla kannattaa tinkata, myyjät pyytävät törkeitä ylihintoja. Ostin T-paidan, pyyntihinta 21 euroa, maksoin 5 euroa. Vaatteiden ja kenkien teettäminen on viela Thaimaatakin edullisempaa, nahkakengät noin 50 euroa ja kauluspaidat 15 – 20 euroa. Tama on vain esimerkki erään räätälin hinnoista, en kysynyt muualta koska en ollut mitaan ostamassa.

Ruoka on edullista ravintolassa. Ravintoloissa olevien ruokien kuvien perusteella intialais- ja kebabannokset maksavat n. 4 euroa ilman olutta, olut on täällä kallista muuhun hintatasoon nähden, iso olut 2 – 4 euroa ravintolasta riippuen.

Jatkuvaa kaupustelua ja kaaottinen liikenne

Kaupustelua turisti kohtaa Balilla joka paikassa, laskin tänään kävellessäni Legian kadulla, en edes koko katua, kuinka moni kaupustelee jotain minulle. Tässä tulos: taksi 4 kpl, Viagra ymv. 4 kpl, osta jotain kadunvarsi myymälästä 10 kpl, hieronta 14 kpl, lopuksi näytin eräälle kaupustelijalle listaa, han nauroi.

Joten jos et voi sietää kaupustelua niin Bali ei ole oikea kohde sinulle matkustaa. Toinen ongelma on kaaottinen liikenne, jokaisella on auto tai scootteri (joskus koko perhe matkustaa samalla scootterilla), kukaan ei kävele ja julkisia kulkuneuvoja ei ole. Taman lisäksi monet kadut ovat yksisuuntaisia.

Paikallisille kalliita asioita

Ainoastaan Vaterbom vesipuiston pääsymaksu tuntui minulle kalliilta, hinta 30 euroa, en mennyt. Vesipuiston palvelut näyttivät kylläkin kattavilta. Hieronta on todella edullista, noin 4 euroa tunti, useimmat tilat ovat ilmastoidut ja hierojat ammattitaitoisia. Tosin paikalliset kertoivat että esimerkiksi Jawalla hieronta on paljon edullisempaa.

Kysyin hierojalta onko hanella kotona ilmastointia? Han vastasi etta ei ole koska laskuja riittää muutenkin. Han joutuu maksamaan yhden huoneen asunnosta asuntolainaa pankille joka kuukausi 50 euroa ja palkka on vain 150 euroa, työtä on 6 päivää viikossa. Ei ole elämä helppoa ”paratiisissa”.

Eläminen Balilla

Bali ja varsinkin turistialueet kuten Kuta beach eroaa täysin indonesialaisesta elämäntyylistä, täällä ihmiset elävät turismista. Rantaa riittää ”silmän kantamattomiin” ja jatkuvat aallot suosivat surffareita. Ainakin kesäkuussa oli rannalla on hyvin tilaa.

Jatkuva auringonpaiste takaa takuuvarman rusketuksen. Kaupungilla kävellessä paitani hiostui läpimäräksi monena päivänä, ilma on myos jonkin verran kostea.

Minua miellytti todella vehreä ympäristö. Rannan lähistöllä Poppin kadulla on omalla alueellaan vehreässä, hyvin hoidetussa ympäristössä todella viihtyisän näköisiä loma-asuntoja vuokrattana turisteille. Samoin hotellien sisäpihat viherkaskasveineen, suihkulähteineen ja uima-altaineen olivat ilo silmälle.

Palveluhenkilokunta Balilla on varsin ystävällistä kuten muutkin paikalliset ihmisetkin, heillä on hymy herkässä. Paikalliset ovat kiinnostuneita taustastani, koska olen niin erinäköinen kuin paikalliset. Balilla kuten Kuala Lumpurissa, Malesiassa ihmiset osaavat hyvin englantia, toisin kuin Thaimaassa.

Juttelin eräänä aamuna kahvilla paikallisella ”R-kioskilla” erään nuoren miehen kanssa, han oli opiskellut Taiwanissa itämaisia taistelulajeja ja työskenteli sillä hetkellä opettajana Kutalla, joten parempi pysyä hyvissä väleissä tällaisten kavereiden kanssa.

Seuraaksi Sanurille

Seuraavassa blogikirjoituksessa kirjoitan kokemuksistani käynnistäni Sanurissa, Balilla. Sen lisäksi teen yhteenvedon kokemuksistani Balilla ja annan nettilinkkejä matkaa varten sinne.

Tiikerit vartiossa.

Bali – rantaviivaa riittää.

Surffareiden suosima ranta.

Vesipuisto Bali Waterbom.

Hautajaiskulkue.

Tyypillinen sisäänkäynti rannalle.

Patsaiden ympäröimä uima-allas.

Kansallisasuiset patsaat.

Turisti-info Bali.

Indonesialainen kebab lounas.

Intialainen lounas.

Kuta Angel bar – enkelibaari.

Hotelli surffareille.

Kirkko kristityille.

Armeijan koulutuskeskus.

Lomamökkejä lähllä Kuta Beachiä.

Surffauskoulutusta.

Scootterikuljetus.

Vehreä puutarhamyymälä.

Näkymä loistohotellista rannalle.

Facebook
Twitter
Instagram