Valitse sivu

Kävin toisen kerran elämässäni Pietarissa helmikuussa 2016. Ensimmäisellä kerralla matkustin turistibussilla matkatoimiston järjestämällä matkalla kesäaikaan ja nyt tein omatoimimatkan laivalla Helsingistä Pietariin.

Omatoimisesti laivamatkalle

Laivamatka oli helppo järjestää itsekin, vain soitto St. Peter Line:lle. Maksu tapahtui samantien ja sain kuitin/varausnumeron sähköpostiini, viisumia ei tarvita St. Peter Linen risteilyillä. Hinta matkalle 83 euroa Anastasia-laivalla eli vähän enemmän kuin pelkkä kertaviisumi.

Tarjouslähdöt hintaan 62 euroa olivat juuri ehtineet päättyä, kannattaa seurata vaihtuvia tarjouksia. Hintaan sisältyi ilmainen pikkubussi (shuttle bus), kuljetus satamasta keskustaan ja takaisin.

Erilaisia lippuja matkaa varten

Lähtö tapahtui Länsisatamasta, Tyynenmerenkatu 8, lähes vastapäätä Verkkokauppa.comin myymälää. Laivalle ilmoittautuessa St. Peter Linen tiskillä sain lipun (boarding card) joka toimi myös laivahytin avaimena, lähtö-, (departure card) ja saapumiskortit (arrival card). Laivalta lähtiessä tulliin jätetään lähtökortti ja palatessa laivaan annetaan saapumiskortti. Muista säilyttää lippu, laivasta poistuttaessa Helsingissä virkailijat ”kuittaavat” boarding cardin. Lisäksi sain aikatauluesitteen missä kerrottiin shuttle bussin aikataulut. Laiva lähti satamasta lauantaina klo 19.00.

Vähän matkustajia ja edullinen hintataso

Laiva oli mielestäni samantyyppinen kuin ruotsinlaivatkin. Matkustajia oli joka paikassa vähän, missään ei tarvinnut jonottaa. Sain oman hytin kahden hengen hytistä, ilmeisesti tilaa oli laivalla.

Hintataso oli kohtuullinen laivalla: pizza 8,50, keitto 5 €, suomalainen iso olut noin 3 €, parturi 12 €. Tax free: Vodka Absolut 1 L 12 €, venäläinen Vodka 1 L 10 € ja Camel tupakkakartonki 19,90. Juhlijoita ei laivalla näkynyt, alkuillasta yökerho oli tyhjä eikä myöheminkään siellä ollut kuin muutaman kymmenen asiakasta.

Pikkubussilla Pietarin keskustaan

Pikkubussi lähti satamasta keskustaan pian laivan saapumisen jälkeen eli noin klo 10 sunnuntaina, matka keskustaan kesti noin 15 minuuttia. Kaikki matkustajat jäivät keskustassa Iisakin kirkon luona pois kyydistä.

Läheltä kirkkoa löysin turisti-infon josta sain hyvän keskustan kartan. Kirkon vierestä lähtevät myös kaksikerroksiset, punaiset Hop on, hop off turistibussit, kaupunkikierroksen hinta on 700 ruplaa eli vajaa 10 euroa. En käynyt bussikierroksella, ehkä joku kesä.

Pietari on eurooppalainen suurkaupunki

Ensivaikutelmani kaupungista oli että onpa valtavan kokoinen ”city”. Pietarissa asuu noin viisi miljoonaa ihmistä eli saman verran kuin Suomessa. Eräs paikallinen kertoi että kaupunginosassa missä hän asuu, niin siellä on 500 000 asukasta eli saman verran kuin Helsingissä. Minä kerroin että olen syntynyt Suomessa kylässä jossa asuu noin 500 ihmistä.

Valmistaudu matkalle

Kaupungin suuruuden vuoksi suosittelen tutustumaan ennakkoon mitä haluaa matkallaan nähdä, ”kaikkea” ei ehdi näkemään päiväretkellä. Pietarinhovi on varsinkin kesäaikaan hieno paikka mutta se sijaitsee kaupungin ulkopuolella, joten jo matkoihin kannattaa varata aikaa.

Hintataso vaihtelee kaupungissa paljon riippuen sijainista, liikkeen tasosta ja vaihtuvasta ruplan kurssista. Vuonna 2016 ruplan kurssi oli edullinen suomalaisturistille. Löysin edullisen lounaspaikan sivukadulta, pihvilounas ja kahvi maksoi noin viisi euroa. Iso olut siistissä pienessä ravintolassa maksoi 4,20 euroa.

Kiertelin kaupungilla ja hämmästelin isoja rakennuksia. Pietarin keskusta on laitettu hienoon kuntoon, eipä juuri näy neuvostoaika enää. Pääkatu Nevski Prospektia kävelin jokin verran alkupäästä edestakaisin, koko katuhan on noin neljä kilometriä pitkä. Kaupungin keskustassa on myös kanavia joten kesäaikaan kannattaa lähteä kanavaristeilylle, näkee kaupunkia eri tavalla eikä tarvitse koko ajan kävellä.

Vierailu Emiritaasin hovimuseossa

Suunnitelmani mukaisesti lounaan jälkeen menin tutustumaan valtavan kokoiseen Emiritaasin hovimuseoon. Siellä kaikki huoneet ovat toinen toistaan upeammin koristellut ja sieltä löytyy lähes kolme miljoonaa taide-esinettä, iltapäivän aikana en ehtinyt tutustua kuin osaan museosta. Voin suositella tutustumaan paikkaan kuten koko Pietariin.

Yhteenveto

Pietarilla on varmasti monen suomalaisen mielestä epämiellyttävä maine rikollisena, kurjana, köyhänä paikkana mutta mitään sellaista en tavannut matkani aikana.

Suosittelen käymään Pietarissa mikäli pidät suurkaupungeista, tämä on lähin. Paras aika on matkustaa sinne kesällä jolloin voi myös tutustua kaupunkiin myös vesitse, turistivenekierros Nevalla tuo vaihtelua kaupungilla liikkumiseen. Suuressa kaupungissa liikkumista helpottaa metro.

Mikäli sinua kiinnostaa suuret, hienot, historialliset rakennukset, niin varaa riittävästi aikaa niihin tutustumiseen. Rakennukset ovat todella valtavia.

Kuten eräs pietarilainen asiakas Suomessa pari vuotta sitten minulle kertoi: ”Tulkaa Pietariin, siellä on paljon nähtävää, varsinkin kesäaikana. Elämä tosin nykyäänkin on kovaa paikallisille mutta paikka on hieno”. Palasin laivalle sunnuntai-iltana klo 18 ja olin Helsingin satamassa maanantaina klo 8.00.

Missä kohteessa suosittelet käymään Pietarissa?

Lisätietoa Pietarista:

https://www.visitpietari.fi

https://www.rantapallo.fi/venaja/pietari

https://www.pienimatkaopas.com/pietari

https://www.getyourguide.fi/pietari-l43

https://www.stpeterline.fi

Kullan käytössä ei ole säästelty.

Emirataasi hovimuseo.

Kattokoristeet.

Lisää kattokoristeita ja -ikkunoita.

Patsaita pitkällä käytävällä joka on koristeltu lattiasta kattoon.

Valtaistuin.

Varmasti arvokas pöytä.

Yksi sisäänkäynti Emiritaasin museon huoneisiin.

Yksi suurista saleista.

Vihdoinkin löytyi reitti ulos.

Iisakin kirkko, jota rakennettiin 40 vuotta.

Kirkko ja kanava pääkadun varrella.

Liikerakennuksia pääkatu Nevski Prospektilla.

Tyhjä yökerho alkuillasta laivalla.

Facebook
Twitter
Instagram