Valitse sivu

Mikäli suunnittelet matkaa Kanarian saarille ensi talvena tai olet muuten kiinnostunut kohteesta, niin kerron kohteesta omia kokemuksiani muutama vuosi sitten.

Otin viikon irtioton Suomen talvesta pitämällä talvilomaviikkoni 2017 Las Palmasissa Gran Canarialla. Las Palmas on lähes 400 000 asukkaan kaupunki jossa voi viettää yhdistetyn kaupunki- ja rantaloman ympäri vuoden.

Ostin lennot Black Friday -tarjouksesta Norwegianilta joten sain ne edullisesti, hinta 200 euroa peruutusturvalla. Kannattaa seurata tarjouksia, tuleeko syksyllä vastaavia tarjouksia. Majjoitusta kannattaa ”kilpailuttaa”, etsiä hotelleja/hostelleja ja kotimajoitusta.

Lomani alkoi mukavasti kun otin kolmen muun suomalaisen kanssa taksin keskustaan, taksimaksu 34 euroa (jaettuna 4:llä), kerrankin edullisesti ja nopeasti lentokentältä keskustaan.

Majoituksen olin varannut AirBnb:n kautta, oma huone espanjalaisesta kodista kuudeksi yöksi, hinta vain 110 euroa. Asunto sijaitsi keskeisellä paikalla lähellä Santa Catalunan puistoa/linja-autoasemaa ja rantaa.

Majoittautuminen järjestyi kun asunnon omistajan kaveri puhui englantia, omistaja puhui vain espanjaa. Asunto oli peruskuntoinen jossa oli kaikki tarpeellinen, Wi-Fi toimi koko ajan erinomaisesti.

Karnevaalit

Taksikuski näytti missä järjestettiin karnevaalit, joten ei muuta kukin ääntä kohden asunnolta, matkaa karnevaalialueelle oli vain 5 minuuttia kävellen. Saavuttuani alueelle totesin että ompa isot ja suositut juhlat menossa.

Katsomo oli lähes täynnä karnevaaliyleisöä. Lisäksi äänentoisto ja valotehosteet olivat vaikuttavia. Lavalla esiintyi ryhmiä pukeutuneena eri teema-asuihin, eräänä iltana järjestettiin solo-esityksiä.

Musiikki oli pää-asiassa karnevaalimusiikkia mutta myös tunnettujen artistien kappaleita esitettiin kuten Abbaa. Karnevaalit järjestettiin Las Palmasissa 10.2. – 5.3.2017.

Tietysti karnevaalialueella oli tarjolla myös ruokaa ja juomaa tarjolla, hinnat olivat kohtuullisia esimerkiksi iso hod dog 1,50 euroa, ilman mitään karnevaalilisää. Kiinnitin huomiota kuinka rauhallisesti ja tarkkaavaisesti paikalliset seurasivat karnevaaleja, osaltaan asiaan varmasti vaikutti myös runsas vartioiden määrä.

Pyörävuokraamoon ja menoksi

Pari tuntia kävelyä isossa kaupungissa riitti minulle, joten vuokrasin polkupyörän paikallisesta vuokraamosta Pop On Bike Canaries, joka nykyisin ei ole enää toiminnassa. Hinta riippuu kuinka pitkäksi ajaksi vuokraat pyörän, itse maksoin 10 euroa/päivä viidestä päivästä.

Ensiksi pyöräilin Las Canterasin rantakadulle jolloin harmikseni totesin että siellä ei saa pyöräillä vaikka rantakatu on monta kilometriä pitkä. Ranta kuitenkin oli hieno, joissakin arvosteluissa arvostettu Euroopan hienoimmaksi kaupunkirannaksi. Mukavaa että jossakin päin Eurooppaa voi ottaa aurinkoa helmikuussakin. Nytkin paikalla oli jonkin verran turisteja rantatuoleissa aurinkoa ottamassa, paikalliset kulkivat toppatakeissaan. Varmaankin molemmat ihmettelivät toinen toisiaan. Itse en ehtinyt ottamaan aurinkoa vaan kiertelin pyörällä ympäri Las Palmasia, näin sain nähdä uutta ja sain kirjoittamisen aiheita.

Tämän jälkeen olikin perinteisen turistibussi-kierroksen aika Hop on Hop Off bussilla, hinta 20 euroa. Kierroksella sain ideoita missä kannattaa käydä omatoimisesti polkupyörällä.

Polkupyörällä pääsee kätevästi paikasta toiseen Las Palmasissa. Pari asiaa on kuitenkin syytä huomioida. Ensiksi joka toinen pikkukatu on yksisuuntainen, ei pääse samaa reittiä takaisin. Toiseksi sateella tie saattaa yllättäen olla liukas, kuten pyörävuokraamon yrittäjä varoitti minua.

Muutaman kilometrin päässä asunnostani sijaitsi San Telmon linja-auto asema, sieltä lähtee enemmän vuoroja kuin Santa Catalunan asemalta. Lähellä San Telmon asemaa sijaitsee useampikin turistia kiinnostava kohde. Ensiksi kävin Nestor Museossa, sisäänpääsy nimellinen 0,50.

Seuraavaksi menin taloon jossa Columbus oli asunut, hinta museoon 4 euroa. Paikka oli muutakin kuin vain vanha talo. Siellä yhteen huoneeseen oli rakennettu laivan kansi ja hytti missä Columbus oli asunut laivalla. Talossa oli iso sisäpiha, muutamia tekolintuja, vanhoja tykkejä, kaloja, erilaisisa muotokuvia ja vanhoja esineitä.

Sieltä jatkoin Santa Anan katerdaaliin. Onneksi olin lukenut matkaoppaasta että kannattaa mennä hissillä katerdaalin näköalatasanteelle ja kyllä kannattikin.  Sieltä oli hienot näkymät merelle ja kaupungin yli.

Ostoksilla outlet-myymälöissä

Seuraavana päivänä osasin jo ottaa bussi numero 15:n San Telmon linja-autoasemalta, matkustin Las Terrazas outlet-kauppakeskukseen http://www.centrocomerciallasterrazas.es. Matka keski noin 15 minuuttia lentokentän suuntaan. Paikallisbussit ovat edullisia, hinta 1,40.

Kannattaa jäädä pois bussipysäkillä joka on lähellä El Mirador kauppakeskusta (iso kyltti tien vieressä). El Mirador on iso kauppakeskus jonne kannattaa tulla omalla autolla viikonloppuostoksille mutta en löytänyt sieltä erikoistarjouksia. Bussipysäkiltä alikulkutunelin kautta pääsee tien toiselle puolelle josta kävellään Las Terrazasia kohden. Outlet-keskuksessa on monia maailmanmerkkejä tarjolla kuten Tommy Hilfiger, Lacoste, Calvin Klein, Nike jne. kuten vähän saatoin odottaa niin tarjontaa ei ollut niin paljon kuin manner-Euroopan isojen kaupungien outlet-myymälöissä.

Yleensä hinta oli kohdallaan tuotteissa mutta kokoja oli rajoitetusti saatavana, esimerkiksi hienot juhlakengät ovh. yli 100 euroa – nyt 65 euroa. Jotain kuitenkin löysin itselleni.

Teror – vain sunnuntaisin?

Seuraavana aamupäivänä matkustin Las Palmasin ulkopuolelle, halusin nähdä millaista eläminen on paikallisessa pikkukaupungissa. Matkustin bussilla suosittuun Teroriin, bussit numerot 289 ja 216 kulkevat sinne, hinta 2,30.

Matkustusaika on noin 45 minuuttia, on hyvä tietää bussilla matkustaessa kuinka kauan matka suurinpiirtein kestää, tosin Teror oli päätepysäkki. Bussikuskilta kun kysyin englanniksi matkan kestoa, niin hän vastasi espanjaksi.

Sunnuntaisin Terorissa järjestetään suositut markkinat ja silloin paikka herää eloon (kuvien perusteella). Perjantaina ollessani paikka oli hiljainen, puolenpäivän jälkeen alkoi muutamia turisteja tulemaan.

Keskustan kirkko on paikallinen nähtävyys jonka hienoa sisustusta kannattaa mennä ihastelemaan. Pikkukaupunki on hyvin mäkinen, joten siellä ei tullut paljoa liikuttua mutta ehdin todeta että rakennukset ovat tyylikkäitä siirtomaaaikaisia.

Ehkäpä matkan vaikuttavin anti oli bussimatka Las Palmasin ja Terorin välillä. Paikka on vuoristoista ja näinollen korkeuserot ovat vaikuttavia bussista katsottaessa. Itse en haluaisi siellä ajella kapeita ja jyrkkiä teitä, ei voisi maisemia katsella.

Las Palmassin päästyäni kävin syömässä suositussa El Novillo Precozia pihviravintolassa. Maukas pihvi maksoi 14 euroa. Nälkäisenä paikasta ei tarvitse lähteä sillä tarjolla on esimerkiksi 1 kg pihvi! Hintaan 40 euroa.

Erikoisia tapahtumia

Seuraavana päivänä olin näkemässä liikenneonnettomuutta pyöräilessäni San Telmon lähellä. Näin pyörätieltä kuinka paikallista naisautoilijaa talutettiin ambulanssiin. Hän oli ”onnistunut” kaatamaan autonsa kyljelleen moottoritiellä, mitä lie tapahtunut.

San Telmon asemaa lähes vastapäätä puiston toisella puolella alkaa iso Calle Triana kävelykatu. Viikonloppuna monet ihmiset olivat pukeutuneet mitä erilaisimpiin karnevaaliasuihin, kuten hipeiksi, merirosvoiksi, mies naiseksi tai päinvastoin, urheilijoiksi jne.

Lähdin sunnuntai-iltana bussi n:ro 1:llä Santa Catalunan ulkopuolelta San Telmon linja-autoasemalle koska karnevaalien vuoksi bussit eivät mahdollisesti olisi päässeet asemalta lähtemään. San Telmossa otin bussin n:ro 60 jolla pääsin lentokentälle. Eräs paikallinen nainen poistui bussista kasvojaan peitellen koska ulkona satoi tihkua ja lämpötila oli vain +18, heh, tervetuloa Suomeen.

Yhteenveto

Voin todeta että Las Palmas on varteenotettava lomanviettopaikka ympäri vuoden. Kanariansaaret ovat ainoita paikkoja Euroopassa jossa lämpöä riittää myös talviaikaan. Suuressa kaupungissa riittää nähtävää pidenmmäksi aikaa.

Sää vaihtelee Las Palmasissa enemmän kuin saaren etälä-osassa (Playa del Ingles ym.). Varasin aikaa rannalla oleskeluun viimeiseksi lomapäiväksi koska jouduin palauttamaan polkupyörän vuokraamoon lauantai-iltapäivällä. Huonoksi onneksi sunnuntaina satoi tihkusadetta koko päivän. Suurimmaksi osaksi aikaa vuodesta sää on erinomainen.

Erään matkaoppaan mukaan paikallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa kannattaa vierailla tammi- helmikuussa, silloin luonto on kauneimmillaan, toisin on Suomessa!

Paikalliset eivät keskimäärin osaa paljoakaan englantia joten espanjan alkeetkin ovat täällä avuksi ja paikalliset arvostavat jos turisti edes yrittää puhua espanjaa.

Mikä sinusta on parasta Las Palmasissa?

Ohessa hyödyllisiä, suomenkielisiä linkkejä Las Palmasista ja Kanariansaarista:

www.laspalmas.fi – hyödyllistä tietoa Las Palmasista, ravintoloista, kahviloista, ostosmahdollisuuksista, harrastusmahdollisuuksista, nähtävyyksistä, tapahtumista jne.

http://www.pienimatkaopas.com/laspalmas – Hyvä yleis- ja selviytymisopas.

https://www.rantapallo.fi/rantalomat/matkailijan-saastovinkit-kanariansaarille – yksi monista Rantapallo.fi:n kirjoittamista jutuista koskien Kanariansaaria.

http://www.kanaria24.com – Yleis- ja matkaopas. Lisäksi juttuja elämisestä Kanariansaarilla.

https://issuu.com/canariansanomat – suomalainen sanomalehti tarjoaa infoa Gran Canariasta ja sen tarjonnasta niin mainosten kuin juttujenkin muodossa.

https://www.suomi-kerho.net – Kerhon tarkoituksena on ylläpitää yhteisiä tapaamisia Gran Canarian saarella asuville ja siellä vieraileville suomalaisille.

Englanninkielinen: https://www.grancanaria.com/turismo/en – viralliset Kanariansaarten kotisivut.

Karnevaaliesiintyjiä, tällä kertaa esiintymisvuorossa muinaiset sotilaat.

Lähes joka ilta oli ”tupa täynnä”.

Kyllähän näitä katselee.

Auringonottajia Las Canterasin rannassa.

Las Canterasin pitkä rantakatu.

Santa Catalunan turistitoimisto iltavalaistuksessa.

Hieno sisäänkäynti museo Nestoriin.

Columbuksen talon sisäpiha.

Santa Anan katerdaalin näköalatasanteelta näkee yli kaupungin.

Terorin kirkko.

Terorin hiljainen kävelykatu.

Asuntoni ”kuivaushuone”, sadepäivänä lattia kastui.

”Merirosvoja” kävelykadulla.

Naamiaisasuiset ihmiset valtasivat kävelykadun viikonloppuna.

Facebook
Twitter
Instagram