Valitse sivu

Taustatietoa

Vanhemmille suomalaisille matkaajille tulee Torremolinoksesta mieleen sikajuhlat ja Seiväsmatkat, näin olen lukenut. Itselläni ei ollut varaa nuorena matkustaa manner-Espanjaan kuin vasta 1990-luvun lopulla. Nykyään kohde on kuin mikä muukin Espanjan rannikon lomakohde, suomalaisia ei näkynyt montaakaan lomaviikoni aikana kaupungilla. Suurin osa palaa Suomesta syksyllä.

Torremolinos on kehittynyt köyhästä kalastajakylästä suosituksi lomakohteeksi, väkiluku nykyään vajaa 70 000. Suomesta suuntauvat lennot Malagan lentokentälle matkustettaessa Aurinkorannikolle. Ensimmäinen kaupunki Malagasta länteen on juuri Torremolinos. Useimmat suomalaiset suuntaavat kuitenkin Fuengirolaan, muut suositut kaupungit ovat Benalmadena ja Marbella.

Ikäviä yllätyksiä matkalle lähdettäessä ja alkumatkasta

Kävin ennen matkaa lainaamassa matkaoppaita ja kävin hakemassa esitteitä Espanjan valtion matkailutoimistosta Helsingin keskustasta, Kasarmikadulta. Sieltä sain mm. hyvän kartan jonka kävin kopiointiyrityksessä suurentamassa jotta näin pyöräilessä helposti missä mennään. Varautumisista huolimatta en voinut ikäville yllätyksille mitään.

Sain ennen matkaa sähköpostiini englanninkielisen viestin että lentoni aikataulu on muuttunut, hyvä että huomasin moisen viestin. Jouduin lentämään jo edellisenä iltana SAS:lla Helsingistä Tukholmaan Arlandan lentokentälle klo 22.00. jatkolento minulla oli lauantaina klo 6.00 eli jouduin odottamaan koko yön lentokentällä! Tukholman kentillä oli kahvilat ym. paikat suljettu, että oli pitkää odottaa lentoa. Ensi kerralla en lennä SAS:lla.

Minulla oli englanninkielinen todistus kahdesta rokotuksesta, joten lähdin luottavaisin mielin matkaan. Lentokentällä minulle kerrottiin että pitää olla QR-koodi Espanjan viranomaisia varten. Täytin monisivuisen englanninkielisin lomakkeen netissä, spth.gob.es mutta en saanut koodia koska ohjelma ei tuntenut rokotettani. Sain lopulta koodin ennen lentoani kun virkailija täytti vain muutaman tiedon minusta.

Näemmä pitäsi aina itse selvitää ja varmentaa eikä uskoa FB-ryhmien juttuja että ei tarvita muuta kuin rokotetodistus. Sitä ”typerää” QR-koodia kysytiin Malagan lentokentällä muuten ei päässyt kentältä, millään muulla ei ollut väliä.

Lentokentältä hotellille

Olin löytänyt netistä lentokenttäkuljetuksen https://airportstaxitransfers.com  joka lupasi kuljettaa minut 10 eurolla hotelliini. Kuljettaja oli sovitusti henkilöautolla minua vastassa kentällä ja pääsin ilman laukkujen kantamista perille, samalla eräs toinen turisti matkusti samassa autossa. Minut myös noudettiin lähtiessäni hotellista sovittuun aikaan.

Majapaikkani Malaga Inn oli pieni, siisti ja ennenkaikkea hyvän sijainnin omaava hostelli. Hostellissa oli toimiva wi-fi ja ystävällinen henkilökunta. Se oli elokuun alussa edullisin majapaikka jossa oli oma huone Torremolinoksen keskustassa, hinta 34 € / yö. Asiakaspalaute Booking.com:ssa paikasta ”melko hyvä” kuvaa paikan tasoa.

Torremolinoksen ensivaikutelma

Ensivaikutelmani Torremolinoksesta oli että keskustan asunnot ovat keskimäärin vanhempia ja vähemmän hoidettuja kuin Fuengirolassa, missä olin vieraillut muutama vuosi sitten. Kaupungilta kävelin monet portaat alaspäin ennenkuin pääsin rannalle. Nyt eteeni avautuikin upea rantakatu, Paseo Maritimo. Katu on pitkä, jonka varrella on monta eri nimistä rantaa. Kadulla on leveä pyörä- ja kävelytie, voittaa selvästi näyttävyydessään Fuengirolan rantakadun.

Sähköpyörän vuokraus

Ensiksi kaupungilla menin rannan tuntumassa olevaan polkupyörävuokraamoon https://www.dsgelectricrental.com sijaitsee sopivasti turisti-infon vieressä. Vuokrasin ensimmäistä kertaa sähköpolkupyörän hintaan 22 € / päivä. Tavallisen kaupunkipyörän olisi saanut 10 € / päivä mutta sähköpyörä osoittautui hintansa arvoiseksi Torremolinoksen mäkisillä kaduilla ja +30 asteen helteessä.

Pyörävuokraamossa mies osasi hyvin englantia ja paikka on saanut erittäin hyvät palatteet. Hostellissani sain pyörän varastoon alakertaan, jossa sain sen myös ladattua yön aikana. Muista, älä jätä koskaan polkupyörää yöksi ulos ja kahvilaan mennessä pysäköi sähköpyörä niin että näet sen koko ajan, näin vuokraamon kaveri minua opetti. Varkaudet ovat iso ongelma Aurinkorannikolla.

Torremolinokseen tutustuminen

Naapurikorttelissani toimi suomalaisen yrittäjän baari nimeltään Sporttibaari La Dona. Paikka mainostaa että heillä ei ole ”suomilisää”, eikä ollutkaan. Tilasin omenasiiderin joka maksoi vain euron, lisäksi esimerkiksi lonkero 2,50 € ja makkaraperunat 4 €. Ensimmäisellä käyntikerralla kävin katsomassa Formulakisojen loppuratkaisut ja myöhemmin sain hyviä vinkkejä koskien Torremolinosta, yrittäjä on asunut vuosikymmeniä kaupungissa. Baari on avoinna alkaen klo 16.00 paitsi keskiviikkoisin se on suljettu.

Seuraavaksi kävin turisti-infossa, jonne otettiin vain kaksi henkilöä kerralla sisälle koronan vuoksi, lisäksi info on suljettuna iltapäivällä espanjalaiseen tyyliin. Turisti-infossa kuten kaikissa sisätiloissa Aurinkorannikolla piti käyttää maskia.

Hieno rantakatu houkutteli pyöräilemään, joten lähdin kohti Benalmadenaa. Lukuisten rantabaarien ja kahviloiden jälkeen saavuin Benalmadenan näyttävään satamaan. Satamassa toimii paljon erilaisia kauppoja ja veneretkien myyjiä. Veneet olivat kallin näköisiä ja olipa siellä yksi vene jossa oli Suomen lippu. Takaisin tullessa piti katsoa missä kulkee kaupungien raja, koko matkan ajan oli erilaista putiikkia.

Torremolinoksen pääkävelykatu on Calle San Miguel jossa riittää vilinää iltaisin. Nyt loppukesästä monilla liikkeillä oli isoja alennuksia, minäkin ostin pari tuotetta puoleen hintaan. Alennustuotteissa voi tehdä todellisia löytöjä. Espanjanlaiset nahkatuotteet kuten laukut, kengät ja takit ovat laadukkaita ja ne ovatkin suosittuja tuliaisia Suomeen.

Vesipuisto ja krokotiilipuisto

Seuraavana päivänä suuntasin Torremolinoksen vesipuistoon https://www.aqualand.es/torremolinos/en paikka on hyvin suosittu, mennessäni jouduin jonottamaan jonkin aikaa. Muihin palveluihin nähden paikka on kallis, pääsymaksu 30 € / päivä, netistä ostetttaessa 27 € aikuisilta.

Vesipuistossa on kylläkin rahalle vastineeksi paljon erilaisia liukumäkiä, poreallas, auringonottomahdollisuuksia eri paikoissa, ruokailumahdollisuus (kallit hinnat), virvokkeita ja onhan paikka sinällään nähtävyys kuten edellä mainitusta kotisivujen linkistä voi todeta.

Vesipuiston läheisyydessä toimii krokotiilipuisto https://www.cocodrilospark.com/en En käynyt paikassa koska suomibaarin pitäjä kertoi ettei krokotiilit liiku nyt kuumalla säällä, menen ehkä joskus myöhemmin.

Puistossa on yli 200 krokotiilia, eksoottisia lintuja, länsi-afrikan kääpiövuohia, emuja ja muita eläimiä. Suurin krokotiili (ja samalla euroopan suurin krokotiili) tässä puistossa on ”Paco”, joka painaa 500 kiloa ja on 5 metriä pitkä. Täällä sinulla on myös mahdollisuus ottaa kuva itsestäsi omalla kamerallasi pikku krokotiilin kanssa.

Kasvitieteellinen puutarha

Vesipuiston ja krotiilipuiston läheisyydessä sijaitsee pieni mutta erittäin kaunis Molino de Indan puisto https://blog.turismotorremolinos.es/en/the-inca-mill-a-garden-to-loose-yourself-among-springs-birds-of-prey-and-plants/ .

Löysin paikan vahingossa pyöräilessäni. Sisäänpääsy on nimellinen kolme euroa. Puistossa toimii kasvitieteellinen puutarha: museo vanhassa jauhomyllyssä, japanilainen puutarha ja lintuhuoneita. Tämä rauhallinen puisto on saanut erittäin hyvät asiakaspalautteet.

Pargue La Baterian puisto

Toinen puisto missä kävin oli iso Parque La Baterian puisto, tämän löysin karttani perusteella. Puisto on Torremolinoksen suurin viheralue joka tarjoaa rauhallisen lepopaikan niille jotka kaipaavat pientä irtiottoa kaupungin hälinästä. https://www.espanja-loma.fi/Torremolinos/artikkelit/torremolinosin-la-bateria-puisto

Junalla Benalmadenaan

Halusin tutustua tärkeimpiin nähtävyyksiin Benalmadenassa, joten matkustin sinne paikallisjunalla. Juna-aseman vieressä on taksiasema jonka vieressä on yksi Hop on Hop off -turistibussin pysäkki. Maksoin 15 euroa runsaan tunnin kestäneestä kierroksesta kaupungissa. Näin tärkeimmät nähtävyydet kuten lintupuiston ja sen lähellä olevan merimaailman sekä satama-alueen. Torremolinoksessa ei toimi Hop on Hop off -bussi.

Junalla Fuengirolaan

Seuraavana päivänä matkustin paikallisjunalla Fuengirolaan, meno-paluumatka maksoi vain 4,60 €. Vinkkinä voin kertoa, että junaan saattoi ottaa polkupyörän mukaan samaan hintaan. Portaissa jouduin kantamaan pyörän, joten homma ei ollut aivan vaivatonta.

Fuengirolassa pyöräilin rantakadun ja muutaman isomman kadun. Tämän jälkeen menin syömään kevyen lounaan eli lihapullia ja Janssonin kiusauksen tapas-annoksina, hinta kohtuullinen viisi euroa.suomalaisyritysten keskittymässä Centro Finlandiassa sijaitsevassa Scandinavian Restaurant & Cafessa https://www.kukkorestaurante.com/fi . Samoissa tiloissa toimii myös baari pub Kukko. Korona on vienyt paikalta asiakkaita eikä tilaisuuksia ole voitu järjestää, toivottavasti tilanne normaalisoituu jatkossa jotta kiva paikka pystyy toimimaan jatkossa.

Lounaan jälkeen menin tutustumaan Mimobile Service Centeriin. Siellä suomenkielinen asiakaspalvelija kertoi että kännykkä- ja kotinettiliittymän saa noin 40 € / kk. Lyhyemmäsi aikaa tarjolla on prepaid-liittymiä. Mikäli ostajalla on NIE-numero eli paikallinen sosiaaliturvatunnus, niin hinnat ovat hieman edullisempia. Samasta liikkeesta saa myös vakuutuspalveluja.

Tämän jälkeen kävin vielä Smartworkplaza -yrityksessä https://www.smartworkplaza.com/fi/etusivu Siellä minulle esiteltiin ystävällisesti ja ammattitaitoisesti paikan toimintaa. Smartworkplaza:sta voi vuokrata työtilan päiväksi tai kuukausiksi ja lisäksi on mahdollista vuokrata erilaisia kokoustiloja.

Paikka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden yrityksille verkostoitumiseen ja ammattitaitoista palvelua liiketoiminnan kehittämiseen. Luonnollisesti tiloissa on yrittäjien käytössä modernit toimistovälineet. Lisäksi on tarjolla tulkkipalveluja niitä tarvitseville. Hyvinvointia voi pitää yllä osallistumalla yhteisiin urheilutapahtumiin, kuten golf- ja padel-kisoihin. Yrityksellä on kaksi toimistoa Fuengirolassa.

Hintataso Torremolinoksessa

Hintataso on edelleen edullinen suomalaiselle matkaajalle. Aikaisemmin kesälomallani kävin Helsingissä ja tuntui että hinnat ovat ”karanneet käsistä” monissa paikoin.

Hintaesimerkkejä:
Iso olut ja kaksi lämmitettyä kinkku-juustosämpylää yhteensä 6,50 € Helsingissä ei saa edes olutta sillä hintaa.
Junalippu 2-3 € naapurikaupunkiin, parturissa käynti 6,50 €, hieronta 30 min. 25 €, nahkainen läppärilaukku 30 €, Suomessa vähintään 60 €. Ymmärrän Suomen alkoholiveron vaikutuksen juomien hinnoissa mutta että muutkin tuotteet maksavat paljon enemmän, niin laittaa hämmästelemään.

Asuntoa katsomassa Torremolinoksen keskustassa

Olin ennen matkalle lähtöäni etsinyt netistä muutaman mielenkiintoisen asunnon jota voisin mennä katsomaan Torremolinoksessa. Lähetin niiden nettilinkit suomalaiselle kiinteistövälittäjälle Fuengirolaan.

Lopulta pääsin katsomaan vain yhtä asuntoa. Muista oli maksettu käsiraha, asunto oli rauhattomalla alueella tai muu syy. Katsomani asunto oli 40 m2:n tilava yksiö erillisellä makuutilalla, huoneisto oli remontoitu, myös ikkunat. Poikkeuksellisesti asuntoon oli tehty putkiremontti mikä on harvinaista Espanjassa, yleensä ei ole tarvetta. Asunnon hintapyyntö oli 70 000 €, jonka lisäksi tulee erilaisia kuluja 10 %. Etsin asuntoja https://www.idealista.com -sivustolta, asunnot valitettavasti päivittyvät hitaasti eli osa on jo myyty tai varattu kun lähettää tiedustelun.

Käynnin tarkoitus oli nähdä mitä rahalla saa Torremolinoksessa, tarkoitukseni ei ollut vielä tällä matkalla ostaa asuntoa. Kiinteistövälittäjän mukaan rahoitus on parasta hoitaa käteismaksuna, lainan hakeminen on hankala prosessi. Tietysti käteisellä ostattaessa on parempi mahdollisuus tinkiä hinnasta.

Yhteenveto

Torremolinos tarjoaa lähes takuuvarman auringonpaisteen lomalla ja pidemmäksikin aikaa eli 300 aurinkoista päivää vuodessa.

Toinen vielä merkittävämpi asia minulle on että siellä pystyy elämään kohtuu edullisesti verrattuna Suomeen. Fuengirolaan verrattuna omistusasunnot ovat keskimäärin edullisempia kuten myös vuokra-asunnot. Vuokra-asuntojen hinnat alkavat noin 350 € /kk. Moni suomalainen käykin töissä Torremolinoksesta Fuengirolassa edullisempien asumiskulujen vuoksi.

Asuntojen hintatasoon varmasti vaikuttaa osaltaan Torremolinoksen mäkinen maasto, liikkuminen on hankalampaa eläkeläisille. Fuengirolan tasainen maasto sopii paremmin pohjoismaisille varakkaille eläkeläisille ja heillä on varaa maksaa asunnosta enemmän.

Lomalaisille Torremolinos tarjoaa kaikki peruspalvelut ilman yllätyksiä. Toisaalta kaupungissa ei ole mitään erikoista kohdetta jonka vuoksi ihmiset tulisivat kaupunkiin. Parasta Torremolinoksessa on pitkä, hieno rantapromenadi, jonka varrella riittää valinnanvaraa ruoka- ja juomapaikkoja suhteen.

Mikä on sinun suosikkikohteesi Aurinkorannikolla?

Lisätietoa:  https://www.rantapallo.fi/ailajajuha/torremolinos-ala-jata-valiin

https://turismotorremolinos.es/en Torremolinoksen turistitoimiston viralliset sivut englanniksi

http://www.kymppipaikka.info suomaisten yhdistys Torremolinoksessa

https://poseland.fi/lifealasara/positiivinen-yllatys-torremolinos-2

Näkymä Casa de los Navajasin parvekkeelta.

Upea Casa de los Navajasin talo.

Käynti rannalle Torremolinoksen kadulta.

Rantaelämää 2021 Torremolinoksessa.

Hierontaa rannalla.

Huuhkaja kuin jalkapallomaajoukkueen maskotti.

Edulliset hinnat rannalla.

Juo niin paljon kuin ehdit.

Rantaravintolan rekvisiittaa.

Suomi-baari nimeltä Sporttibaari La Dona.

Torremolinoksen kävelykatu Calle San Miguel.

Taiteellinen katos Torremolinoksen keskustassa.

Pihvi ranskalaisilla 6,80 € Torremolinoksen kävelykadulla.

Loppukesän tarjouksia.

Myytävänä yksiö 30 m2 h. 64000 €.

Vuokrattavana yksiö 30 m2 400 € kk.

Rauhallinen tunnelma Molino de Indan puistossa.

Jono maauimalaan.

Poreuima-allas.

Krokotiilipuisto.

La Paterian puisto Torremolinoksessa.

Näkymä puiston tornista Torremolinoksen kaupunkiin..

Suomalaisvene Benalmadenan satamassa.

Lintupuisto Benalmadenassa.

Kävelykatu Fuengirolassa.

Suomalaisyritysten keskittymä Centro Finlandia Fuengirolassa.

Video: Torremolinos syyskuu 2021

Facebook
Twitter
Instagram