Valitse sivu

Pidempi aikainen oleskelu Las Palmasissa.

Lomaillessani viikon ajan mietin millaista olisi asua Las Palmasissa pidempiä aikoja. Eläkeläiset ovat paikan löytäneet asuen talvet Las Palmasissa (tai muualla Kanarialla) ja kesät Suomessa. Olen kuullut suomalaisten puhuvan/kirjottavan netissä että Kanarialla on jo Suomen hinnat, no ei todellakaan ole! Ohessa tutkittua faktatietoa.

Kirjoitin tämän jutun jo alkuvuodesta 2017 mutta se oli silti tämän vuoden 2018 luetuin juttu. Muilta osin kaikki pitää paikkansa blogikirjoituksessa mutta asumiskustannuksissa on nostopaineita. Omistus- tai vuokra-asuntojen hintoja voi katsoa jutussa alla olevista linkeistä.

Elinkustannusvertailua

Elinkustannukset ovat noin puolet Suomen vastaavista. Suomalaisen työntekijän jäädessä eläkkeelle hänen tulonsa yleensä puolittuvat mutta muuttaessaan Kanarialle hänen menonsa samalla kulutuksella myös puolittuvat ja verot pienenevät, joten ostovoima ei juurikaan heikkene. Monien suomalaisten eläkkeet ovat samalla tasolla tai suurempia kuin paikalliset palkat. Tällä hetkellä keskipalkka (netto) on alle tuhat euroa/kk Kanarian saarilla.

Ulkona syöminen, juomisesta puhumattakaan on huomattavasti edullisempaa. Lounaan voi saada 5 – 6 eurolla, tähän hintaan löytyy jo eri ruokalaji vaihtoehtoja. Ruokakaupassa hinnat ovat lähes puolet Suomen vastaavista. Sanotaan että suomalainen ei usko ennenkuin näkee joten laitoin muutaman kuvan Dino Supermarketin hinnoista.

Asunnon osto tai vuokraus

Suosittelen aluksi vuokraamaan asunnon ja mikäli paikka miellyttää niin sitten voi harkita asunnon ostoa. Las Palmasista voi vuokrata pienen asunnon (yksiö/kaksio) alkaen 300 euroa/kk. Mikäli tyytyy pelkkään huoneeseen yhteisasunnosta, niin sellaisen saa jopa alle 200 euron. Asuntoja voi katsoa esimerkiksi sivustoilta https://www.idealista.com/en tai  www.fotocasa.es/en

Katsoin juuri (23.12.18)  Airbnb.fi tarjontaa ja huomasin että lyhytaikaisia majoituskohteita löytyy 117 kohdetta joissa on oma huone wi-fi:llä hintaluokassa 9 – 20 euroa/yö, joten vielä on valinnanvaraa budjettimatkailijalla.

Vertailua Gran Canaria – Manner-Espanja

Vertailtaessa Manner-Espanjaa ja Kanarian saaria, on Kanarian saarilla yksi merkittävä etu – lämmin sää ympäri vuoden. Aurinkorannikolla ei ole ”kesäkelit” ympäri vuoden vaan talvella voi olla asunnossa viileää koska ei ole kunnollista lämmitystä ja monessa asunnossa on kylmä kivilattia. Sähköllä saa tietysti asunnon lämpimäksi mutta siitä tulee ylimääräistä kulua. Sähkö on jopa kalliimpaa kuin Suomessa.

Omalla autolla (+asuntovaunu) matkaavat tietysti matkaavat Manner-Espanjaan, yleensä Aurinkorannikolle. Las Palmasissa ei välttämättä tarvitse omaa autoa, auton vuokraus on edullista ja pyöräilykelit (tai scootteri) ovat hyvät ympäri vuoden. Autot ovat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa, esimerkikisi WV Golf 1.4 hinta n. 14 000 euroa. Polttoaine selvästi edullisempaa, nyt helmikuussa 2017 bensalitra alkaen 92 senttiä.

Tietysti liikkuminen on saarilla rajoitetumpaa kuin Manner-Espanjassa mutta hyvät lauttayhteydet saarten välillä tarjoaa vaihtelua maisemanvaihtoon ja jo pelkästään Gran Canarian saarella riittää nähtävää vuoristossa, pikkukylissä ja mikäli on pilvistä niin silloin voi suunnata saaren eteläosaan, Playa  del Inglesisin alueella on aurinkoisempaa.

Las Palmasin kaupungista saa kaiken tarvitsemansa joten sieltä ei tarvitse poistua kuin jos haluaa nähdä uusia maisemia.
Las Palmasin lentokentältä on hyvät yhteydet Manner-Espanjaan, mm. Ryan Air ja Norwegian liikennöivät säännöllisesti useampaan kaupunkiin Manner-Espanjassa. Ryan Airilla on mahdollista lentää jopa 20:llä eurolla esimerkiksi Barcelonaan!

Suomesta matkustaessa voi yhdensuuntaisen lipun saada noin 100:lla eurolla, joten lentolipun hinnan säästää nopeasti edullisessa Las Palmasissa. Eikä terveydenhuollon suhteen tule lisäkustannuksia EU-kansalaisille, puhumattakaan maksullisista oleskeluluvista joita vaaditaan Kauko-Idän (Thaimaa ym.) maissa.

Suomi-kerho Las Palmasissa

Las Palmasissa toimii Suomi-Kerho Club Finlandia https://www.suomikerho.net.  Jäsenet ovat pää-asiassa eläkeläisiä mutta mikäli et kuulu kohderyhmään niin saat sieltä ainakin hyviä neuvoja, onhan jäsenillä pitkäaikainen kokemus asumisesta Kanarialla. Lisäksi ilmoitustaululla on erilaisia ilmoituksia kuten vapaista vuokra-asunnoista.

Yrittäjille on tarjolla veroetuja mikäli perustaa Kanarialle, lisätietoja esimerkiksi Finprosta. Byrogratian määrä on Espanjassa valitettavasti suurempaa kuin Suomessa.

Yhteenveto

Nykyään etätöiden lisääntyessä on yhä useammalla on mahdollisuus työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Las Palmas tarjoaa hyvän vaihtoehdon nykyajan läppäriyrittäjille tai muille henkilöille jolla on mahdollisuus asua ulkomailla pidempiä ajanjaksoja. Hyviä neuvoja Espanjassa asumisesta tarjoaa suomenkielinen Ole-lehti  http://www.olekustannus.com
Lisäinfoa: laspalmas.fi

Kesäkelit ympäri vuoden.

Ulkoilumahdollisuuksia.

Maauimala helmikuussa Las Palmasissa.

Tämänkaltaisia perusasuntoja on runsaasti vuokrattavana Las Palmasissa.

Sisäänkäynti Suomi-Kerhoon.

Alkoholijuomat ovat tunnetusti edullisia Kanarialla mutta että näin halpoja.

Edullisia keksejä Dino Supermarketissa.

Tarjolla edullisia lounasvaihtoehtoja.

Viinit myös Suomen ruokakauppoihin näillä hinnoilla.

Kolme suurta croisanttia yhteensä 75 senttiä.

Isot pizzat olivat myös edullisia.

 

Facebook
Twitter
Instagram