Valitse sivu

Edullista pitkäaikaismajoitusta etsimässä

Koska olin varannut maahan tullessa majoituksen vain neljäksi päiväksi guesthousesta Chiang Maissa, niin toisena päivänä piti aloittaa uuden majapaikan etsiminen. Olin etsinyt runsaasti tietoa jo Suomessa ollessani, muuten olisikin iskenyt pikku paniikki. Parhaita sivustoja löysin seuraavilla hakusanoilla googlettamalla: ”serviced apartment”, ”long term rent”, ”flat for rent” ”real estate Chiang Mai” ja ”apartment montly” ja joitakin muitakin hakusanoja käyttämällä.

Edullinen huone mutta patjaongelma

Menin tutustumaan hotelliin joka tuntui etukäteen parhaimalta vaihtoehdolta. Hotellin nimi on Huay Kaew Residence, kotisivut www.http://www.huaykaewresidence.com Paikka sijaitsee sopivasti Kad Suan Kaew ostoskeskuksen vieressä, joten kaikki päivittäiset ruokaostokset voi ostaa sieltä. Ostoskeskus tosin vastaa Suomen Sokosta joten halvemmalla saa vaatteet, elektroniikan, kodin tavarat muualta.

Hotellin palveluihin kuuluu uima-altaan käyttö, pesula (30batia/koneellinen pyykkiä), parturi, kioski, kahvila ja kuntosali (kuntosalilaitteet tosin olivat silloin epäkunnossa). Tein siellä kolmen kuukauden vuokrasopimuksen. Vuonna 2015 vuokra oli 4 000 batia/kk + ilmastointi + vesi. Nyt tänä vuonna 2021 hinta heidän kotisivuillaan on 4500 batia + kulut. Vaativat 6 kk:n sopimuksen mutta vuokraavat eri pituisia jaksoja, luonnollisesti lyhyempi vuokrausjakso on kalliimpi. Huoneeni koko oli 24 neliötä.

Ensimmäisen kuun vuokra oli 180 euroa eli 6 euroa/vrk sisältäen ilmastoinnin ja veden, ei paha. Huoneessa oli ilmastointi, jääkaappi, TV, lankapuhelin (tarpeeton) ja kylpyhuone. Sänkyni patja oli kivikova, tehty ilmeisesti ”kovaan käyttöön”, tämän vuoksi jouduin ostamaan halvan lisäpatjan, jonka löysin lopulta tavaratalosta.

Hotellin ympäristö

Pääsin kätevästi polkupyörällä hotellilta eri paikkoihin, esimerkiksi moderni Nimmanhaemin road sijaitsee 5 – 10 min. pyörämatkan päässä. Katu on tunnettu suosituista kahviloista ja kaupoista. Tämän kadun alkupäässä sijaitsee myös  tasokas ostoskeskus Maya http://www.mayashoppingcenter.com

Ostoskeskuksen kattotasanteelta on hienot näköalat. Ostoskeskuksen alakerrassa on edullisia ruokapaikkoja muuten liikkeet ovat kalliita merkkituotteita myyviä kauppoja. Sen saattoi arvatakin, sisään mentäessä ovimies avasi jokaiselle kauppakeskukseen tulijalle oven. Lisäksi siellä on elokuvateatteri ja joskus kauppakeskuksen ulkopuolella järjestetään musiikkitapahtumia.

Ruokapaikoissa on moneen makuun ja hintaan

Ruokapaikan löytäminen ei tuota vaikeutta Chinag Maissa, päinvastoin täällä on runsaudenpula paikoista. Ruoka on suomalaiseen ruokaan tottuneelle tulista tai erittäin tulista maultaan. En tarvinnut lisämausteita ruokaani. Kaikkea paistettua ja keitettyä ruokaa uskaltaa syödä, syöväthän paikallisetkin niitä. Paikallisia ruokia tilatessa katson vain ettei ole liikaa keitettyjä vihanneksia eikä ”poisheitettäviä ruohoja”, kasvikset eivät minulle maistu.

Liikkuvista myyntikärryistä ruokaa ”melkein ilmaiseksi”

Myyntikärryistä saa todella edullisesti makkara- ja lihatikkuja, hinnat 5 – 15 batia. Hinta tuntuu todella edulliselta koska samaan hintaan tai jopa kalliimmalla hinnalla myydään kaupassa esimerkiksi nakkeja. Suomessa nakkarituotteiden hinta on moninkertainen tavaratalojen hintoihin verrattuna. Thaimaan batin kurssi oli silloin 35 batia = 1 euro, eli puoli-ilmaisia annoksia oli tarjolla.

Esimerkkejä ravintolatarjonnasta

Ensimmäinen ravintola jossa kävin syömässä oli MK Restaurant ketjuun kuuluva paikka. Tilasin sieltä annoksen maukasta ankkaa, hinta 160 batia + 15 batia riisiannoksesta. Kävin kerran pizzalla, tämä viihtyisä ja siisti paikka oli nimeltään Sahara. Paikka sijaitsee Nimmanhemin roadin pääkadun varrella. Siellä pitsojen hinnat alkaen 149 batia.

Kauppakeskukset tarjoavat ruokaa edullisesti. Kävin Pantip Plazan elektroniikan kaupan ruokalassa syömässä possuannoksen hintaan 50 batia. Spagettiannoksia on tarjolla baareissa noin 100 batin hintaan. Isonpaan nälkään on tarjolla buffet lounaita. Länsimaalaiselle kauppakeskuksissa tarjolla olevat annokset tuntuvat useimmille pieniltä, thaimaalaiset syövät vähän kerralla mutta usean kerran päivässä.

Kävin yhdessä buffet ravintolassa syömässä joka sijaitsee lähellä Chiang Main sairaalaa, kanavan toisella puolella. En anna tarkempaa osoitetta koska paikka on ilmeisesti nyt suljettu, ainakin pari kertaa ohi ajaneena se on ollut kiinni. Siellä oli tarjolla buffet tarjoushintaan 159 batia. Yleensä kauppakeskusten yhteydessä olevien buffet paikkojen hinnat olivat 300 batia.

Oluiden hinnat 2015

Oluiden hinnat ovat täällä edullisia tai todella edullisia Suomen hintoihin verrattuna, ”kiitos” Suomen verotuksen. Chiang Maissa ”perusbaarissa”  iso olut maksoi 70 – 90 batia paikasta riippuen. Ruokakaupassa pieni olut 30 – 40 batia ja iso Chang olut 50 – 60 batia.

Yhteenveto

Suomalainen turisti voi ruokailla Chiang Maissa kohtuuhintaan tai todella edullisesti riippuen missä käy ruokailemassa ja mitä tilaa ruuakseen. Länsimaalaiset ruuat ovat selvästi kalliimpia kuin paikalliset, kaikkea tuontitavaraa verotetaan voimakkaasti maassa, esimerkiksi juustot ovat kalliita tavaratalojen ruokaosastoilla.

Sama koskee myös asumista, valinnan varaa riittää eri hintaluokissa. Itse olin tyytyväinen perushotellin tarjontaan. Pidempiaikaisessa majoituksessa hinta korostuu, kympin kalliimpi päivähinta tekee 300 euroa kuukaudessa eli monen paikallisen kuukausipalkan verran.

Edulliset hinnat selittyy osin sillä että Chiang Mai ei ole turistikohde, kaupungissa ei ole merta eikä järveä. Helsinkiä jonkin verran suuremmassa kaupungissa on tietysti turisteja mutta he ”hukkuvat massaan”. Iso kaupunki tarjoaa kaikki palvelut, vain rantaelämä puuttuu.

Minkälaisissa paikoissa sinä käyt syömässä Thaimaassa?

Näkymä hotellihuoneeni parvekkeelta, kuvan uima-allas oli asukkaiden käytössä.

.

Majapaikkani huoneistohotellissa, oma koti ei aina ole ”kullan kallis” hinnaltaan.

Edullisessa hotellissa oli kova patja, joten piti hakea lisäpatja Lotus Tescon tavaratalosta.

Sahara ravintolan sisätilat.

Sahara ravintolan viiniosasto.

Tavaratalo Mayan alakerrassa sijaitsee useita lounaspaikkoja.

Sahara ravintola.

Ruokailijoita basaarissa yömarkkinoilla.

Ilmasto suosii tälläisiä baareja Chiang Maissa.

Moni turisti pitää Chiang Main edullisista elinkustannuksista.

Facebook
Twitter
Instagram