Valitse sivu

Saapuminen Kuala Lumpuriin

Lentoni Bangokista Kuala Lumpuriin, Malesiaan sujui hyvässä säässä kesällä 2015. Lento oli edullinen pääkaupunkien välillä, vain 48 euroa. Lisäksi tarjoilut ovat Air Asian lennoilla edullisempia kuin Euroopan lennoilla johtuen varmasti edullisemmasta työvoimasta. Saavuttuamme bussilla Kuala Lumpurin keskustan ruuhkiin alkoi ukkostamaan ja satamaan vettä.

Hotellini Matahari lodge sijaitsee kätevästi Central Market alueen vieressä. Budjettiluokan majapaikassa huone oli pieni eikä huoneessa ollut ikkunaa, toisaalta hinta oli todella edullinen sijainti huomioon ottaen, viisi yötä vain 66 euroa yhteensä.

Kauppahalli Central Market

Central Marketin vanha kauppahalli on tutustumisen arvoinen paikka, siellä on vaikka mitä tavaraa myytävänä vaatteita, koriste-esineitä ja matkamuistoja ym. Heti infon takana on DHL:n pikakuljetusyrityksen palvelupiste, tavarat voi lähettää samantien kotiin tai asiakkaille ympäri maailmaa.

Kaupunkikierros turistibussilla

Seuraavana päivänä lähdin tutustumaan kaupunkiin turistibussikierroksella. Naapurihotellin Geon vieressä on Hop on hop off bussin pysäkki. Kierros kestää n. 1,5 tuntia ja maksaa 45 RM eli runsaat kymmenen euroa (1 euro = n. 4 RM). Lippu on voimassa 24 h. Lipun hinta on pysynyt samana viimeiset neljä vuotta, tarkistin juuri (3/2021) hinnan.

Kierros on mielenkiintoinen koska kaupungin rakennuskanta on kiehtova sekoitus eri aikakausilta ja eri kulttuuritaustoilta, brittien siirtomaatausta näkyy kaupunkikuvassa ja on ollut mukava havaita että paikalliset osaavat englantia paljon paremmin kuin thaimaalaiset keskimäärin. Kierros käsittää 23 eri pysähdystä, kotisivuilla lisäinfoa http://www.myhoponhopoff.com/

Petronansin kaksoistornit

Kuala Lumpurin kuuluisin nähtävyys on Petronansin kaksoistornit. Tornit ovat 452 metriä korkeat. Torneissa on tavaratalo, konserttisali ja useiden yritysten toimistoja.

Kävin siellä vain alakerrassa koska muuten olisin joutunut maksamaan pääsystä näköalatasanteelle 85 RM eli yli 20 euroa, tuskin olisin paljon nähnyt sadesäässä. Alakerrassa oli kaksi Formula autoa muistuttamassa vuosittain ajettavasta Malesian osakilpailusta. Tornit ovat osoitus paikallisesta rakennustyötaidosta mutta sisällä ei ole paljoakaan nähtävää ilman pääsylippua.

Suria KLCC kauppakeskus

Sadesäässä siirryin naapurirakennuksen Suria KLCC:n upeaan kauppakeskukseen. Toisessa kerroksessa oli paikallisten suosima iso ruokala, söin siellä maittavan pihviannoksen + juoman yhteensä 4 euroa. Hinta tuntui todella edulliselta kun juuri oli nähnyt kaikkien maailman huippumerkkien myymälät alakerrassa. Merkkivaatteille kertyy hintaa täälläkin.

Käynti City Galleriassa

Seuraavana päivänä kävelin kaupungilla noin +35 asteen helteessä, täällä ei kauan turistin tarvitse kävellä kun paita on aivan hiestä märkä. Saavuin Kuala Lumpurin City Galleriaan jossa toimii myös turisti-info.

Pihalla eräs paikallinen mies tiedusteli mistä olen, kuten useampi muukin paikallinen oli kiinnostunut taustastani, kerroin olevani Suomesta. Mies kertoi että kauempana vuorilla on todella kylmä, +16 astetta. Kerrottuani Suomen autojen talvirenkaista, moottorinlämmittimistä ja Suomen talvesta niin mies pyöritteli päätään ja nauroi.

City Galleriaan pääsi 3 RM:llä kun oli ostanut hoponhopoff-lipun muuten 5 RM, eli runsaan euron. Galleria esitti mielenkiintoisen ja nopeatempoisen videoinfon Kuala Lumpurista, tilassa oli valtava pienoismalli Kuala Lumpurista, jonka rakennukset olivat valaistu pimeässä esitystilassa.

Hintaesimerkkejä

Kuten videolla kerrottiin KL on suosittu shoppailukaupunki, onhan täällä valtavat valikoimat edulliseen hintaan. Ohessa muutamia hintaesimerkkejä elintarvikkeista: 1,5 litran limsa euron, pikaruoka-ateria juomineen kaksi euroa, kuppi kahvia Seven Eleven kaupassa noin 60 senttiä. Olut on kallista 3-4 euroa tölkki kaupassa, muslimimaa verottaa rankasti alkoholia.

Suuret elintasoerot

Upeiden ostoskeskusten ja pilvenpiirtäjien vastakohta on lähikaduilla nukkuvat, likaiset miehet, täällä ei ole eurooppalaista sosiaaliturvaa. Käveltyäni Gallerialta muutama sata metriä kävin Kuala Lumpurin kaupungintalon aulassa, täällä näki kuinka ylellisissä tiloissa kaupungin johto työskenteli.

Lisätietoa:
Kerron seuraavassa jutussa lisää Kuala Lumpurista.

Kuala Lumpurin nähtävyydet:
https://www.tripadvisor.fi/Attractions-g298570-Activities-Kuala_Lumpur_Wilayah_Persekutuan.html

https://www.is.fi/matkat/art-2000005800343.html

https://kerranelamassa.fi/malesia-opas/kuala-lumpur https://www.is.fi/matkat/art-2000005800343.html

https://www.rantapallo.fi/aurinkorasvaajaaloeveeraa/2017/05/09/kohdeopas-kuala-lumpurin-suurkaupunkiin-
tsekkaa-vinkit

Petronansin kaksoistornit.

Sisäänkäynti kaksoistorneihin.

Tekstiilimuseo ja muita tiloja.

Yksi hienoista viheralueista.

Central Marketin kauppakuja

Central Marketin liikkeitä.

Moderneja pilvenpiirtäjiä.

Istana Negaran palatsi.

Lintupuistoa ympäröi verkot jotta ”asukit” eivät lennä karkuun.

Värikkäitä rakennuksia monikulttuurisessa Kuala Lumpurissa.

Valaistu pienoismalli Kuala Lumpurista.

Kauppakeskus Suria KLCC.

Neljän euron lounas kauppakeskuksessa.

Kaupungintalon loistelias sisäänkäynti.

Central Marketin sisäänkäynti.

Facebook
Twitter
Instagram