Valitse sivu

Alicantesta Benidormiin

Ostin bussilipun Alicanten linja-autoasemalta Benidormiin jonne matkaa kertyi noin 50 km, hinta 11,40 euroa. Entinen espanjalainen työkaverini oli luvannut minulle olla Deniassa illalla vastassa linja-autoasemalla joten ehdin tutustua Benidormiin muutaman tunnin matkan varrella. Kävin kaupungeissa joulukuussa 2015.

Ensivaikutelma Benidormista

Kaupunki näyttää suurkaupungilta pilvenpiirtäjineen mutta oli varsin hiljainen talviaikaan, kaupunki elää turismista. Benidorm on kuuluisa huvittelupaikkana kesäaikaan, aikuisille on tarjolla vilkasta yöelämää ja lapsille löytyy eläintarha ja vesipuistoja.

Benidormin asukasluku on noin 66 000 mutta kesällä kaupungin väliluku kymmenkertaistuu Wikipedian mukaan. Uskon tämän kun näin hyvin vähän ihmisiä kaduilla mutta ympärillä oli kuitenkin toinen toistaan korkeampia kerrostaloja.

Paikallisbussilla keskustaan linja-autoasemalta

Vaikka minulla oli vain muutama tunti aikaa vierailla Benidormissa niin sinä aikanakin riitti haasteita. Jäin pois linja-autosta Benidormin linja-autoasemalla, siellä pitää ottaa bussi numero kolme mikäli haluaa keskustaan kuten minä, matka kestää noin 10 minuuttia.

Kävin infosta kysymässä lähteekö asemalta Hop on hop off bussia, virkailija neuvoi että viereinen aula, menin sinne – ei lähde. Seuraavaksi kysyin linja-autokuskilta, hän vastasi jotain espanjaksi. Lopulta menin viereisestä hotellista kysymään jossa minulle osattiin kertoa englanniksi että pitää mennä keskustaan ja hypätä siellä Hop on bussin kyytiin. Keskimäärin espanjalaisten englanninkielen taito on heikkoa tai olematonta, hämmästyttävää siinä mielessä että Benidorm elää turismista ja paikalliset ovat jatkuvasti turistien kanssa tekemisissä.

Kaupunkikierros

Keskustassa menin turisti-infoon ja siellä sain kartan ja ohjeet. Tämän jälkeen tein kierroksen Hop on bussilla, hinta oli talvella vain viisi euroa.

Lisätietoa Benidormista:
https://www.rantapallo.fi/espanja/benidorm
https://www.espanja-loma.fi/Benidorm
Tripadvisorin 10 parasta nähtävyyttä:
https://www.tripadvisor.fi/Attractions-g187525-Activities-Benidorm_Costa_Blanca_Province_of_Alicante_Valencian_Country.html

Vierailu Deniassa

Denia elää voimakkaasti turismista, siitä kertoo väkiluku joka on talviaikaan noin 40 000 ja kesällä jopa 200 000 Wikipedian mukaan.

Matkustettuani bussilla Benidormista Deniaan saapui espanjalainen, entinen työkaverini minua vastaan linja-autopysäkille. Viime tapaamisesta oli jo ehtinyt kulua yli kymmenen vuotta joten vaihdoimme kuulumiset ja päätimme tutustua paikalliseen pub-kulttuuriin.

Suurin ero on valitettavasti hinta, iso olut 0,5 l hintaan 1,50 euroa. Kerroin hänelle tämän hetken hintoja Helsingissä niin kaveri vain pyöritteli päätään hämmästyksestä.

Huono taloustilanne Deniassa

Keskusteltuamme maailman menosta Euroopasta hän totesi että viime vuosikymmenen nousun jälkeen talojen hinnat ovat laskeneet voimakkaasti, itse olen lukenut että – 40%.

Työttömyys on edelleen suuri ongelma pienestä kasvusta huolimatta, työttömyysprosentti yhä reilusti yli 20 %, pakolaistilanne vain pahentaa asiaa. Samat ongelmat vaivaavat sekä Suomea että Espanjaa.

Lisäksi monet kiinalaisyritykset ovat halvoilla tuotteillaan pakottaneet monet laadukkaita espanjalaistuotteita myyvät kotimaiset yritykset lopettamaan liiketoimintansa Denian keskustassa.

Koska taloustilanne oli näin huono jo v. 2015, niin voi vain kuvitella kuinka huono se on nykyään turismista riippuvalle kaupungille.

Denian keskusta

Denian pääkatu on Marques de Campo jonka molemmin puolin olevilla kaduilla on tärkeimmät nähtävyydet, kuten linna ja ostoskadut. Linnan kohdalla on useampi sata metriä pitkä luolakäytävä jota pitkin pääsee linnan toisella puolella sijaitseville kaduille ilman että pitää kiertää laajaa kallioaluetta.

Havaintoja Deniasta

Itse asuin kahdeksan kilometriä keskustasta kaverin luona kolme yötä. Denia elää myös voimakkaasti turismista, talvella pikkukaupunki on hiljainen. Muutamat saksalaisturistit ym. joilla on oma asunto Deniassa asuvat ympäri vuoden siellä.

Päivisin saattoi muutamien kilpapyöräilijöiden sponsoriasuissaan ajavan päivittäistä treeniä Denian keskustaan menevällä tiellä. Espanjassa on ihanteellinen ilmasto ja riittävän haastava tiestö suurine mäkineen harrastaa kilpapyöräilyä.

Lisätietoa Deniasta
https://www.tripadvisor.fi/Attractions-g609043-Activities-a_allAttractions.true-Denia_Costa_Blanca_Province_of_Alicante_Valencian_Country.html
Denia – video englanniksi https://www.youtube.com/watch?v=q3Q8m97RPBE

Yhteenveto molemmista kaupungeista

Käytyäni molemmissa kaupungeissa saatoin todeta että pari päivää riitää kummassakin vierailuun talviaikaan. Kaupungit ”nukkuvat talviunta”, kaikki tuntui olevan pysähdyksissä. Normaali kesinä tilanne on aivan toinen, elämää ja juhlintaa riittää kuten netistä olen saanut todeta.

Korona on kurittanut näitä turismista riippuvaisia kaupunkeja todella ”kovalla kädellä”. Toivottavasti tilanne saadaan rokotusten avulla normaalisoitumaan kesän 2021 aikana.

Onko sinulla kokemuksia kummastakaan kaupungista?

Benidormin hiljainen rantakatu joulukuussa.

Yksi Benidormin turistikaduista.

Benidormin ranta.

Istutuksia Benidormin rannan tuntumassa.

Benidormin keskusta.

Benidormissa riittää kerrostaloja.

Bali-hotelli Benidormissa.

Denian linna.

Läpikulkuluola Deniassa.

Majoitusta turisteille.

Denian karu ranta joulukuussa.

Majapaikkani Deniassa, olin ainut asukas rivitalossa.

Moottoripyöräilijän patsas Denian keskustassa.

Asuntoja alennusmyynnissä v. 2015 Deniassa.

Denian jouluvalot.

Muutamia asiakkaita terassilla Deniassa.

Facebook
Twitter
Instagram