Valitse sivu

Laivalla Tallinnaan

Koronarajoitusten helpotuttua pääsin Suomen rajojen ulkopuolelle lomaviikollani pitkästä aikaa. Lähdin juhannusaattona viettämään juhannusta Helsingistä Tallinnaan Viking XPRES:llä. 

Olin etukäteen varmistanut laivayhtiöstä että minun yksi rokote riittää matkalle eikä minun tarvitse mennä kalliisiin testehin. Rokotetodistuksen tulostin matkalle Omakanta.fi -palvelusta. Lisäksi otin matkalle passin henkilöllisyyden varmistamiseksi.

Vaikka lähdin juhannusaattona ja palasin seuraavana päivänä, niin matkoja myytiin kohtuu hintaan, menomatkalla minulla oli hytti ja silti matka maksoi vain 55 euroa. Matkustajia oli jonkin verran mutta ruuhkia ei muodostunut menomatkalla, pääsin Tallinnaan jonottamatta.

Itsepalveluhotelli Tallinnassa

Olin varannut netissä CityBox Tallinna -hotellista, https://citybox.no/en/tallinn itselleni huoneen. Hotelli sijaitsee kätevästi sataman tuntumassa, osoitteessa Laeva 1. Hotelli on lähes uusi, 2020 valmistunut. Siisti ja moderni hotelli tarjoaa kohtuuhintaista majoitusta, yhden hengen huoneet  alkaen 32 € ja kahden hengen huoneet alkaen 60 €.

Hotellissa ei ole henkilökuntaa vaan sisään- ja uloskirjautumiset tapahtuvat automaatin kautta. Ainoastaan hotellin kahvilassa on henkilökuntaa. Kaikki toimi hotellissa eikä minun tarvinnut ottaa chatti-yhteyttä asiakaspalveluun.

Huomioitavaa hotellissa oli täysin äänieristetyt ikkunat. Katselin ikkunasta liikenteen vilinää mutta autojen äänet eivät kuuluneet laisinkaan huoneeseeni, mukavaa. Hotellin käytävän äänet kuuluivat tosin normaalisti.

Iltakierros Tallinnan rannassa

Hotellista lähdin kävelemään uutta kävely-/pyörätietä pitkin kohti Patarein entistä vankilaa. Vankilassa toimi myös aikoinaan teloitusosasto. En käynyt vankilan pimeissä tiloissa vaan katselin sisäpihan erilaisia kahviloita joita olikin useampia. 

Seuraavaksi jatkoin matkaa Noblessnerin alueelle https://noblessner.ee/en/#/, joka sijaitsee meren rannassa Kalamajan kyljessä. Alunperin alue oli sukellusvenetelakka. Nykyään tätä kehittyvää aluetta on kutsuttu jopa ”Tallinnan Eiranrannaksi”.

Tällä hetkellä Noblessnerista löytyy asuntojen lisäksi esimerkiksi ravintoloita, kahviloita, gallerioita, yökerho, drinkkibaari, konditoria, Põhjalan olutpanimo, putiikkeja sekä Keksintötehdas Proto

Noblessneria rakennetaan seuraavien vuosien ajan jatkuvasti, nykyisten suunnitelmien mukaan kunnostustyöt saadaan päätökseen kymmenen vuoden kuluessa.

Aluksi ihmettelin mitä ovat tummat, puusta rakennetut pienet mökit aivan rannan tuntumassa. Sitten huomasin isompien mökkien olevan vuokrattavia toimistohuoneita merinäköalalla, täällä on kiva tehdä etätöitä. Pienemmät mökit olivat saunoja.

Kävellessä tuli nälkä joten suuntasin paikallisten suosittelemaan ravintolaan Hell Hunttiin, joka on myös saanut hyvät asiakaspalautteet. Ravintolassa on kodikas ilmapiiri ja sisusta on kulahtanut retrotyylinen. Liha-peruna-annos oli täyttävä ja maksoi 10,50 €.

Herkkusuille tiedoksi että makeis- ja suklaavalmistajan Kalevin suklaapuoti sijaitsee Rottermannin korttelissa, osoitteessa Roseni 7. Itse ostin sieltä maukkaita suklaakarkkeja. Hinnat ovat kohtuulliset tehtaanmyymälän tapaan.

Kävellessä kiinnitin huomiota että alkoholia myydään Tallinnassa 22.00 asti. Kaupassa myydään jopa 80 % vodkaa. Suomessa kiisteltiin pitkään voiko ruokakaupassa myydä 5,5 % alkoholia 4,7 %:n lisäksi, on siinä ollut virolaisilla ihmettelemistä, ihme touhua Suomen alkoholipolitiikka.

Illan päätteeksi kävin katsomassa auringon laskua Viru-hotellin ylimmän kerroksen terassilla josta aukeaa hienot näkymät ympäri kaupungin. Hissillä ei pääse aivan perille asti, vaan kaksi viimeistä kerrosta pitää kävellä jalan.

Tutustuminen Tallinnan eläintarhaan

Olin etukäteen käynyt lataamassa luottokortin malliseen matkalippuuni rahaa R-kioskissa. Tätä vilauttamalla bussin automaattiin tuli matkani maksettua, matka maksoi 1,50 €.

Lähdin juhannuspäivänä Kaubamajan pysäkiltä bussi numero 42:lla eläintarhalle. Jäin pois noin 15-20 min. matkan kuluttua Audi-liikkeen kohdalla, ennen valtavan suurta Rocca al Mare kauppakeskusta.

Eläintarha, https://tallinnzoo.ee/fi sijaitsi tien toisella puolella, pienen mäen jälkeen. Sisäänpääsy maksoi eläintarhaan 8 €. Eläintarha on todella laaja ja kannattaa katsoa opastauluista mitä eläimiä haluaa katsoa. Kannattaa huomioida myös että eläintarhassa on kaksi sisäänkäyntiä jotta osaa tulla samaa reittiä ulos.

Kuumana iltapäivänä totesin harmikseni että sää on monille eläimillekin liian lämmin, monet olivat vetäytyneet piiloon varjoon enkä päässyt näkemään kaikkia eläimiä kuten esimerkiksi lumileopardia. Kuuleman mukaan eläintarhan tiikeri oli kuollut, en tiedä oliko paikan ainut tiikeri mutta yhtään tiikeriä en nähnyt.

Kuten kuvista voitte havaita, niin näin kuitenkin erilaisia eläimiä, hauskimpia olivat leikkisät Pinchet eli pienet apinansukuiset eläimet . Mielestäni erilaisia sorkkaeläimiä pässejä ja vuohia oli liikaakin eri rotuja, ovat niin saman näköisiä.

Ennen eläintarhalla käyntiä  olin vienyt satamassa, A-terminaalissa sijaisevaan maksulliseen tavarasäilytykseen laukkuni. Säilytyslaatikko on saman kaltainen kuin laivassa, maksu kolikoilla. Hotellissa ei ollut lukittavaa säilytyspaikkaa, vaan yhteinen matkatavarasäilytys.

Tämän jälkeen olin kirjautunut hotellista ulos ja palauttanut hotellin avaimen aulassa olevaan laatikkoon.

Ennen laivaan menoa suoritin tuliaisten ostokset sataman kaupassa. Valitettavasti kaupassa oli vain yksi kassa ja paljon suomalaisia asiakkaita. Nyt alkoholikaupan pitäisi reakoida ja lisätä henkilökuntaa koska turisteja tulee koko ajan lisää.

Vaikka hintataso on Tallinnassa noussut, niin tupakka- ja alkoholituotteiden osalta hintaero on merkittävä. Esimerkiksi Camel-kartonki tupakkaa maksaa 47 € eli lähes tuplahinnan Suomeen verrattuna, Jo tällä säästöllä tupakkamies maksaa laivamatkan. Suomalaisten suosima lonkerolaatikko 24 pack. maksaa noin 15-20 € eli Helsingin baarissa saa sillä hintaa kaksi tölkkiä.

Paluumatka Helsinkiin

Tallinnan satamassa ei ollut ruuhkaa, vain muutama matkustaja oli edelläni kassalle. Pääsin suoraan laivaan jonottamatta. Laivalla oli jonkin verran matkustajia mutta turvavälit sai halutessaan hyvin pidettyä.

Saavuimme Katajanokan terminaaliin jossa jouduimme jonottamaan noin 30 minuuttia koska jokainen matkustaja tarkistettiin. Ensiksi tarkistettiin lomake jonka olin saanut Tallinnan satamassa. Siinä henkilötietojen lisäksi piti kertoa missä maissa olet matkustanut. Tämän jälkeen tarkistettiin rokotustodistus ja passi. Tarkistus sujui nopeasti ja pääsin ulos terminaalista.

Satamassa mustat taksikuskit, kiistelivät asiakkaista ja jotkut pyysivät minuakin kyytiin, en halunnut käyttää heidän palvelujaan, vaan nautin aurinkoisesta juhannusillasta ja kävelin Helsingin keskustaan.

Oli mukava huomata että kaupunki oli herännyt ”eloon”, ihmisiä oli liikkeellä ja Allas-alueella kuulosti olevan konsertti käynnissä.

Yhteenveto

Itselleni oli virkistävä kokemus päästä toiseen maahan, vaikkakin tutuun Tallinnaan. Tallinnastakin löytyy uusia kohteita kun on vanhan kaupugin ympäristö tullut nähtyä. Minulle oli eläintarha ja mainitsemani alueet täysin uusia, en ollut niissä aikaisemmin käynyt.

Tallinnan vielä odotellessa turistimäärien kasvua voi saada hotellin tarjoushintaan, kannattaa seurata tarjontaa. Hotellit myös vuokraavat hotellihuoneita edullisesti kuukausihintaan, mikäli aikoo viipyä kaupungissa pidempään.

Toivottavasti suomalaiset osaavat noudattaa ohjeita kesälomillaan jotta ei käy niin kuin viime vuonna että kesän jälkeen laitettiin rajat kiinni, myös Tallinnaan.

Joko sinä uskallat lähteä Suomesta ulkomaille koronarajoitusten helpotuttua?

Lisätietoa Tallinnasta ja Pärnusta, aikaisempia juttujani kohteesta:

Tallinnassa sukellusveneessä ja kaupungilla

Pärnu – helppo ja leppoisa rantakaupunki

Tallinna iltavalaistuksessa. Kuvauspaikka Virun hotellin terassi.

Kukkaloistoa Tallinnassa.

Uusi pyörätie valmistumassa meren ääreen.

Onneksi ei tarvitse olla vankilassa.

Erilaisia ajanviettotapoja ja näytöllä virtuaalitakka rannassa.

Entisen vankilan kahviloita.

Tälläisia rakennuksia voi vuokrata toimistoksi merinäköllä rannalla.

Ihmiset nauttimassa juhannusaatosta.

Hell Hunt -ravintolan liha-peruna-annos.

Jonkin verran oli asiakkaita vanhan kaupungin terasseilla.

Kalev-kaupan makeisten tehtaanmyymälä.

Sisäänkäynti Tallinnan eläintarhaan.

Älä herätä nukkuvaa jääkarhua.

Tallinnan eläintarhassa oli isoja ja pieniä vierailijoita juhannuksena.

Mangustit työn touhussa.

Lintujen ruokinta-aika.

Näitä pieniä apinansukuisia eläimiä oli hauska seurata.

Amurin leopardi päivälevolla.

Norsu ruokailemassa.

Tälläiseen sarvikuonoon ei halua törmätä luonnossa.

Kilpikonnat ”vauhdissa”.

Etelän anakonda asuu Etelä-Amerikassa.

Vuohia rinteessä.

Facebook
Twitter
Instagram