Valitse sivu

Lomaillessani viikon ajan mietin millaista olisi asua Las Palmasissa pidempiä aikoja. Eläkeläiset ovat paikan löytäneet asuen talvet Las Palmasissa (tai muualla Kanarialla) ja kesät Suomessa. Olen kuullut suomalaisten puhuvan/kirjoittavan netissä että Kanarialla on jo Suomen hinnat, no ei todellakaan ole! Ohessa tutkittua faktatietoa.

Kirjoitin tämän jutun jo alkuvuodesta 2017. Muilta osin kaikki pitää paikkansa blogikirjoituksessa mutta asumiskustannuksissa on nostopaineita. Omistus- tai vuokra-asuntojen hintoja voi katsoa jutussa alla olevista linkeistä.

Elinkustannusvertailua

Elinkustannukset ovat noin puolet Suomen vastaavista. Suomalaisen työntekijän jäädessä eläkkeelle hänen tulonsa yleensä puolittuvat mutta muuttaessaan Kanarialle hänen menonsa samalla kulutuksella myös puolittuvat ja verot pienenevät, joten ostovoima ei juurikaan heikkene. Monien suomalaisten eläkkeet ovat samalla tasolla tai suurempia kuin paikalliset palkat. Talvella 2017 keskipalkka (netto) oli alle tuhat euroa/kk Kanarian saarilla.

Ulkona syöminen, juomisesta puhumattakaan on huomattavasti edullisempaa. Lounaan sai parhaimmillaan 5 – 6 eurolla, tähän hintaan löytyi jo eri ruokalaji vaihtoehtoja. Ruokakaupassa hinnat ovat lähes puolet Suomen vastaavista. Sanotaan että suomalainen ei usko ennenkuin näkee joten laitoin muutaman kuvan Dino Supermarketin hinnoista.

Asunnon osto tai vuokraus

Suosittelen aluksi vuokraamaan asunnon ja mikäli paikka miellyttää niin sitten voi harkita asunnon ostoa. Las Palmasista on mahdollista vuokrata nyt kesällä 2021 pienen asunnon (yksiö/kaksio) alkaen 350 – 400 euroa/kk. Mikäli tyytyy pelkkään huoneeseen yhteisasunnosta, niin sellaisen saa alkaen 200 euroa/kk. Asuntoja voi katsoa esimerkiksi sivustoilta https://www.idealista.com/en tai www.fotocasa.es

Katsoin juuri (heinäkuu 2021) Airbnb.fi tarjontaa ja huomasin että lyhytaikaisia majoituskohteita löytyy useita kohteita joissa on oma huone wi-fi:llä hintaluokassa 15 – 25 euroa/yö, joten vielä on valinnanvaraa budjettimatkailijalla.

Vertailua Gran Canaria – Manner-Espanja

Vertailtaessa Manner-Espanjaa ja Kanarian saaria, on Kanarian saarilla yksi merkittävä etu – lämmin sää ympäri vuoden. Aurinkorannikolla ei ole ”kesäkelit” ympäri vuoden vaan talvella voi olla asunnossa viileää koska ei ole kunnollista lämmitystä ja monessa asunnossa on kylmä kivilattia. Sähköllä saa tietysti asunnon lämpimäksi mutta siitä tulee ylimääräistä kulua.

Omalla autolla (+asuntovaunu) matkaavat tietysti Manner-Espanjaan, yleensä Aurinkorannikolle. Las Palmasissa ei välttämättä tarvitse omaa autoa, auton vuokraus on edullista ja pyöräilykelit (tai scootteri) ovat hyvät ympäri vuoden. Autot ovat jonkin verran edullisempia kuin Suomessa, esimerkikisi WV Golf 1.4 hinta n. 14 000 euroa. Polttoaine selvästi edullisempaa, helmikuussa 2017 bensalitra alkaen 92 senttiä.

Tietysti liikkuminen on saarilla rajoitetumpaa kuin Manner-Espanjassa mutta hyvät lauttayhteydet saarten välillä tarjoaa vaihtelua maisemanvaihtoon ja jo pelkästään Gran Canarian saarella riittää nähtävää vuoristossa, pikkukylissä ja mikäli on pilvistä niin silloin voi suunnata saaren eteläosaan, Playa del Inglesisin alueella on aurinkoisempaa. Las Palmasin kaupungista saa kaiken tarvitsemansa joten sieltä ei tarvitse poistua kuin jos haluaa nähdä uusia maisemia.

Lentoyhteydet Las Palmasista

Las Palmasin lentokentältä on hyvät yhteydet Manner-Espanjaan, mm. Ryan Air ja Norwegian liikennöivät säännöllisesti useampaan kaupunkiin Manner-Espanjassa. Ryan Airilla on mahdollista lentää jopa 20 – 30 eurolla esimerkiksi Barcelonaan! Suomesta matkustaessa voi yhdensuuntaisen lipun saada halvimmillaan 100:lla eurolla, joten lentolipun hinnan säästää nopeasti edullisessa Las Palmasissa. Eikä terveydenhuollon suhteen tule lisäkustannuksia EU-kansalaisille, puhumattakaan maksullisista oleskeluluvista joita vaaditaan Kauko-Idän (Thaimaa ym.) maissa.

Suomi-kerho Las Palmasissa

Las Palmasissa toimii Suomi-Kerho Club Finlandia https://www.suomi-kerho.net  Jäsenet ovat pää-asiassa eläkeläisiä mutta mikäli et kuulu kohderyhmään niin saat sieltä ainakin hyviä neuvoja, onhan jäsenillä pitkäaikainen kokemus asumisesta Kanarialla. Lisäksi ilmoitustaululla on erilaisia ilmoituksia kuten vapaista vuokra-asunnoista.

Yrittäjille on tarjolla veroetuja mikäli perustaa Kanarialle, lisätietoja esimerkiksi Finprosta. Byrogratian määrä on Espanjassa valitettavasti suurempaa kuin Suomessa.

Yhteenveto

Nykyään etätöiden lisääntyessä yhä useammalla henkilöllä on mahdollisuus työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Las Palmas tarjoaa hyvän vaihtoehdon nykyajan läppäriyrittäjille tai muille henkilöille jolla on mahdollisuus asua ulkomailla pidempiä ajanjaksoja. Hyviä neuvoja Espanjassa asumisesta tarjoaa suomenkielinen Ole-lehti www.olekustannus.com

Kustannustason noustessa Aasiassa on moni läppäriyrittäjä ainakin harkinnut työskentelyä Las Palmasissa. Kaupunki tarjoaa nykyaikaisen infran kohtuuhintaan. Lisäksi suorat lyhyemmät lennot, suomalainen kesäsää ympäri vuoden, sama aikavyöhyke, EU-lainsäädäntö ja helppo maahanmuutto ilman byrokratiaa puoltavat muuttoa Kanarialle.

Samoin eläkeläiset saavat nauttia miellyttävästä ilmastosta ympäri vuoden, monen terveys tulee jopa paremmaksi Kanarialla. Ainakin toistaiseksi Kanaria on turvallinen kohde, varsinkin ilta- ja yöaikaan tosin pitää muistaa pitää omaisuudestaan tarkempaa huolta, näpistykset ovat yleisiä.

Kaikesta huolimatta uskon itseni lisäksi useampien henkilöiden viihtyvän vain kylmimmän ajanjakson eli tammi- ja helmikuun Las Palmasissa. Pidemmän päälle tulee monille kyllästyminen vastaan saarella. Läppäriyrittäjille paikan vaihdos on luonnollista, samassa paikassa ei asuta vuosia vaan muutetaan seuraavaksi esimerkiksi Itä-Eurooppaan tai Kaakkois-Aasiaan.

Lisäinfoa: laspalmas.fi

Suomalaiset kiinteistövälittäjät Las Palmasissa: katinillukka.com

https://www.vende.fi

https://www.casagrancanaria.com/fi

Eläkepäivien viettoa Santa Catalunan puistossa

Kesäkelit ympäri vuoden

Maauimala helmikuussa Las Palmasissa

Ulkoliikuntamahdollisuuksia

Sisäänkäynti Suomi-Kerhoon Las Palmasissa. Kerholla on runsaasti toimintaa.

Tämänkaltaisia perusasuntoja on runsaasti vuokrattavana Las Palmasissa

Edullisia lounasvaihtoehtoja tarjolla paikallisessa pikkuravintolassa

Edullisia keksejä Dino Supermarketissa

Kolme suurta croisanttia yhteensä 75 senttiä

Alkoholijuomat ovat tunnetusti halpoja Kanarialla mutta että näin halpoja!

Viinit myös Suomen ruokakauppoihin ja näillä hinnoilla

Isot pizzat olivat myös edullisia

 

 

Facebook
Twitter
Instagram