Valitse sivu

Tein työnantajani tarjoaman virkistäytymismatkan Riikaan työkavereideni kanssa kesällä 2019, olimme Riikassa kaksi yötä. Meillä oli yhteistä ohjelmaa, joten en ehtinyt omatoimisesti tutustumaan kaikkiin paikkoihin mutta toisaalta minulla oli mahdollisuus asua ja syödä normaalia tasokkaammin hotellissa.

Riikaa on kutsuttu myös Baltian Pariisiksi, kaupungissa on 700 000 asukasta. Tiesitkö muuten että Riika äänestettiin pari vuotta sitten 7. mielenkiintoimmaksi ja jännittävimmäksi matkakoheeksi maailmassa TripAdvisorin toimesta? Riiassa on yhtä neliökilometriä ja asukasmäärää kohti suurin ilmaisen WiFi-kenttien määrä Euroopassa. Ilmainen Wi-Fi on saatavilla suurimmassa osassa hotelleja, kahviloita sekä takseissa.

Lentokentältä keskustan hotelliin

Lento kesti vain runsaan tunnin Riikan lentokentälle josta otimme bussi numero 22:n keskustaan.

Lentokentältä poistuessa voi ostaa bussilipun kentän ovien ulkopuolelta vasemalla olevalta kioskilta (paikallinen ärrä). Kävele noin 100 m läpi parkkipaikan ja löydät bussipysäkin. Bussi 22 kulkee suoraan keskustaan ja matka kestää noin 20 minuuttia. Bussi pysähtyy usealla pysäkillä Riikassa. Bussilippu Riikassa maksaa 1,15€ etukäteen kiskalta ostettuna ja 2€ kuskilta ostettuna. Mikäli on useampi matkustaja ryhmässä, niin kannattaa ottaa edullinen taksi.

Hotelli

Saavuimme Avalon hotelliin, hotelli sijaitsee jokirannan kupeessa. Avalonin hinnat alk. 73 euroa/yö 2019. Hintaan sisältyi monipuolinen ja maukas aamiainen. Hotellissa on kaikki tarpeellinen jopa kassakaappi ja silityslauta löytyivät huoneistamme. Hotellissani Wi-Fi toimi moitteettomasti. Luin esitteestä että Avalon hotellin kattoterassin baarista aukeaa hienot näkymät mutta sateen vuoksi asia jäi tarkistamatta.

Hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla, jokirannan tuntumassa kätevästi vanhan kaupungin kupeessa, lähellä kauppahallien rakennuksia. Lyhyen matka päässä sijaitsee myös Hop on Hop off bussien pysäkkipaikka, kaupunkikierroksen hinta on 20 euroa.

Hintataso

Illallisen kävimme syömässä vanhassa kaupungissa kellariravintolassa jossa esimerkiksi murea pihviannos maksoi 12 euroa. Iso olut maksoi 2-4 euroa, näköalabaarissa 5,30 joten hinnat olivat huomattavasti Suomea edullisemmat. Pikkubaarissa vanhassa kaupungissa oli jopa tarjous: kaksi isoa olutta 3 euroa!

Merkkituotteet maksavat paljon Riikassakin mutta hyviä tarjouksia kannattaa hyödyntää, löysin kenkien outlet-myymälästä ”Centras zoles” -nimisestä liikkeestä laadukkaat kengät hintaan 55 euroa, ovh. 90 euroa. Myymälän yhteydessä toimii myös kahvila. Liikkeen osoite on Terbatas iela 13, lähellä Radisson SAS:n korkeaa hotellia.

Paikallisille nämäkin hinnat ovat kalliita koska kommunistiajan jäljiltä Latviassa palkkataso/ostovoima on alhainen. Keskimääräinen keskipalkka on maassa noin 800 euroa netto kuukaudessa.

Tutustumisarvoisia paikkoja:

Riian 800 vuotta vanha kaupunki on jo itsessään hieno keskiaikainen kaupunkikokonaisuus johon pystyy kävellen tutustumaan. Riian ihanat jugendtalot on kunnostettu neuvostoajan jäljiltä. Unesco on nimennyt Riian historiallisen keskustan maailmanperintökohteiden joukkoon. Siisteys ja hyvin hoidetut kukkaistukset koko kaupungissa saivat myös työkavereiltani kiitosta.

Näköalapaikka Radisson Blu Latvija -hotellin 26. kerroksen Skyline baarista, osoite Elizabetes iela 55. Otin siellä muutaman valokuvan, harmi vain että sää ei suosinut valokuvausta.

Mustapäiden talo sijaitsee osoitteessa Rātslaukums 7, Raatihuoneen torilla vanhassa kaupungissa jossa sijaitsee myös turisti-info.

Miehitysmuseo, Raiņa bulvāris 7, Riian keskustassa. Museo kertoo synkästä neuvosto- ja natsisaksa ajasta Latviassa.

Lido on suuri ja suosittu Riian ravintolaketju joka tarjoaa paikallista ”kotiruokaa” seisovasta pöydästä, hinta menee painon mukaan. Valitettavasti en itse ehtinyt testaamaan paikkaa yhteisen ohjelman vuoksi. Kävin myöhemmin toisella matkallani Tallinnan Lidossa jossa oli todella runsas tarjonta kohtuuhintaan, joten varmastikin saman ketjun ravintola Riikassa on käymisen arvoinen.

Sään salliessa kannatta osallistua tunnin jokiristeilylle. Alus kiertää Riikan kanavassa ja kaupunkia halkovalla Daugava-joella, esimerkiksi Riga by canal -niminen yritys tarjoaa risteilyä joka maksaa 18 euroa ja kestää noin tunnin. Lähtö tapahtuu jokiristeilylle kauniista Bastion Hillin puistosta, läheltä vapauden patsasta. Valitettavasti en itse osallistunut sateisen sään vuoksi risteilylle.

Yhteenveto

Riika tarjosi hyvän vastineen rahalle, myös työkaverini pitivät matkaa onnistuneena. Paikka tarjosi monelle uutta nähtävää, palvelua sai lähes joka paikassa englanniksi ja tallinnalainen työkaverini totesi että hintataso on Riikassa edullisempi kuin Tallinnassa.

Vanhan kaupungin vastapainoksi on Riikaan rakennettu myös todella moderneja rakennuksia kuten esimerkiksi kansallliskirjasto. Riikalaiset olivat kohteliaita ja jotkut jopa onnittelivat meitä Suomen jääkiekon maailmanmestaruudesta. Riika on hyvä vaihtoehto vaikka viikonloppukohteeksi lyhen lentomatkansa vuoksi. Valitettavasti meille sattui kaksi sadepäivää kolmen päivän aikana.

Kummasta sinä pidät enemmän Riikasta vai Tallinnasta?

Lisätietoa: https://www.getyourguide.fi/s/?q=riika&searchSource=3

https://www.rantapallo.fi/latvia/riika

https://www.pienimatkaopas.com/riika

Riika – opas Baltian kauneimpaan kaupunkiin

Näkymä Radison SASn Skyline näköalabaarista.

Hotellihuoneeni Avalon hotellissa.

Riikan kauppahallin rakennukset.

Yksi isoista silloista joka yhdistää Riikan Daugava-joella.

Mustainveljesten rakennus Raatihuoneentorilla.

Stalinin ”lahja” ystävyyskansoille eli Latvian tiedeakatemia. Nykyisin rakennuksessa toimii myös pankkien ja yritysten toimistoja.

Näyttävä, hienosti entisöity ortodoksinen kirkko.

Latvian vapaudenpatsas.

Paikallista ”kotiruokaa” seisovasta pöydästä Lido-ketjun ravintoloista.

Linnamainen kerrostalo Riikan keskustassa.

Riikan kuuluisa ”kissa” katolla.

Pubin mainos, ”mies” oluttynnyrin päällä.

Tyypillinen näkymä Riikan vanhassa kaupungissa eli siisti katu ja hyvin hoidetut kukkaistukset.

kaunis puistonäkymä Riikan keskustassa.

Kävimme nauttimassa illallisen kellariravintolassa. Kuvan murea, maukas pihviateria vain 12 euroa.

Facebook
Twitter
Instagram