Valitse sivu

Jurmala on kesäkaupunki. Ympärivuotisia asukkaita alueella on 66 000. Kesäisin vierailijoita käy jopa miljoona, joista reilut 100 000 yöpyy kohteessa.

Jurmala tarkoittaa latvian kielessä merenrantaa, kaupunki muodustuu 13 pienestä kylästä.

Jurmalaa on kehuttu Latvian Rivieraksi koska rantaviivaa on 33 km, vitivalkoista hiekkaa. Pitkä matala ranta on turvallinen lapsille. Jurmalassa on puhtaat rannat ja uintiveden laatua tarkkaillaan. Rannalla voi harrastaa vesiurheilulajeja ja kesällä järjestetään jalkapallo- ja lentopalloturnauksia. Jurmala on ainoa Latvian kaupunki, joka omistaa Terveellisen kaupungin tittelin.

Jurmalaan tullaan myös kylpemään. Eritasoisia ja -hintaisia spa-hotelleja on rannan tuntumassa useita. Lisäksi löytyy Pohjois-Euroopan suurin vesipuisto Livu Akvaparks jossa on 52 metriä pitkä vesiliukumäki.

Paikkaa pidettiin Neuvostoliiton Mallorcana 2. maailmansodan jälkeen. Neuvostojärjestelmän romahdettua jäivät hotellit tyhjilleen. Nyt hotellit ovat uudelleenkunnostettuja.

Puistossa on näköalatorni jonka korkeus 30 metriä, kiipeäminen kannattaa koska tornista avautuu hieno näköala uimarannalle. Sesonkiaikaan Jurmalassa paljon kesätapahtumia. Dzintarin konserttisali on kävelykadun vieressä. Perinteeksi ovat muodostuneet vuotuiset jazz- ja klassisen musiikin festivaalit, Kansainvälinen huumorifestivaali ”Jūrmala” jne.

Pikavisiitti Jurmalaan

Lähdin tutustumaan Jurmalaan kolmen työkaverini kanssa. Otimme taksin, matka kesti 20 minuuttia ja maksoi vain 15 euroa. Jäimme pois Majorin kylässä, kävelykadun päässä. Majorin asemalla on myös turistineuvonta. Muista sanoa taksia tilattaessa tai junalippua ostettaessa millä asemalla jäät pois koska Jurmala on kylien yhteisnimitys.

Lähdimme hyvissä ajoin Jurmalaan koska sääennuste lupasi sadetta klo 12.00. Olimme Jurmalassa ennen klo 10.00 jolloin ensimmäiset kaupat avasivat ovensa. Muutoinkin ihmisiä oli vain muutamia liikkeellä siihen aikaan, viileä +15 sää ei suosinut rannalla oleilua, muutama turisti käveli takki päällä rannassa. Sesonkiaikaan tilanne on aivan toinen kuten olen kuvista nähnyt, paikka suorastaan ”kuhisee” lomalaisia.

Jurmalan keskus on kaupungin ainoa kävelykatu, Jomas iela, jonka varrella sijaitsee pieniä kauppoja, leipomoita, matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Lisäksi ehdoton valtti ovat hurmaavat pitsihuvilat. Toinen toistaan koristeellisempia puutaloja on alueella satoja, otin niistä muutamia valokuvia.

Poikkesimme kävelykadulla konditorio-kahvilassa jossa leivokset maksoivat noin euron ja iso kahvi 3,90, kate saadaan siis kahvista. Tarjoilut olivat maistuvia kuten yleensäkin konditorioissa.

Monet liikkeet avasivat ovensa vähän ennen puolta päivää. Monet hotellit olivat kokonaan suljettuina. Yksi harvoista avoinna olevista hotelleista oli Jurmala Beach Hotel, viiden tähden hotelli, jossa oli alkamassa konferenssi.

Paluu Riikaan

Lähdimme juna-asemalle klo 12 jolloin alkoi satamaan eli juuri ennusteen mukaisesti. Palasimme junalla Jurmalasta Riikaan, matkaliput tarkistettiin kaikilta. Junalippu Riikaan maksaa noin 1,50 euroa. Paikallisjuna liikkuu säännöllisesti Riikan ja Jurmalan välillä.

Yhteenveto

Jurmala on jäänyt monelta suomalaiselta huomioimatta valittaessa kesällä rantalomakohdetta, kuten myös minulta. Kohde tarjoaa lähes samat akviteetit kuin Etelä-Euroopan kohteet ja kokonaisedullisesti, lyhyet/edulliset lennot, erihintaisia ruokailumahdollisuuksia ja eritasoisia majoitusvaihtoehtoja. Unohtamatta pitkää, valkohiekkaista heikkarantaa.

Mikäli sinulla on enemmän aikaan, niin silloin voi tutustua Kemerin kansallispuistoon. Omalla autolla pääsee kätevästi Tallinnasta Jurmalaan, matkaa on noin 300 km. Välipysähdyksen voi pitää vaikka toisessa suositussa kesäkohteessa, Pärrnussa.

Juuri tällä hetkellä, lokakuussa 2021, tarjoaa Ryanair todella edullisia lentoja Helsingistä Riikaan, marraskuussa meno-paluulennot vain 19 € ! Nämä halvat hinnat sisältävät vain pienen 40x20x25cm istuimen alle mahtuvan matkatavaran.

Onko sinulla suunnitelmissa matkustaa Jurmalaan ensi kesänä?

Lisätietoa: Latvian matkailusivusto suomeksi https://www.latvia.travel/fi/city/jurmala-8

kymmenen vinkkiä Riikaan ja Jurmalaan https://www.napsu.fi/matkailu/artikkelit/riika-ja-jurmala

https://www.pienimatkaopas.com/matkakohteet/jurmala

https://www.rantapallo.fi/rantalomat/paikka-jonka-rinnalla-kalpenevat-myos-viron-upeat-rannat-jurmalan-hiekkoja-kehutaan-koko-baltian-upeimmiksi/

Hiljainen Jomas iela kävelykatu aamupäivällä.

Muutama myyntikoju oli aamupäivällä avoinna

Kävelykadun varressa sijaitsi pieniä liikkeitä kuten tämä parturi.

Vanha, tyylikäs pieni kioski. Vasemmalla todella ”isot ranskalaiset”.

”Liikennevalot” hampurilaispaikan kulmassa.

Yksi hienoimmista ravintola-rakennuksista kävelykadun läheisyydessä.

”Linnamainen” huvila.

Tasokas Grilli-ravintola.

Viiden tähden Jurmala Beach hotellin sisäpiha.

Korso-niminen ostoskeskus. Vantaalla on Korso-niminen kaupunginosa.

Jurmalassa on osattu hyvin yhdistää vanha ja uusi rakennuskanta toisiinsa.

Mies kastelemassa kukkia. Kukista pidettiin hyvää huolto Latviassa.

Esimerkki hyvin hoidetuista istutuksista.

BMW i8 coupe hybirdiurheiluauto, hinta Suomessa yli 160 000 euroa. Parkeerattu vip-paikalle.

Jurmalan ranta kesäaikaan kuvan lähde latvia.travel.

Facebook
Twitter
Instagram